Украинската държавна компания "Нафтогаз" съобщи, че швейцарски съд е възобновил ареста на активите на "Газпром" на територията на конфедерацията. От компанията посочват, че акциите на операторите на газопроводи "Северен поток" и "Северен поток 2", които принадлежат на газовия монополист, са арестувани.

Конфликтът между "Нафтогаз" и "Газпром" се засили, след като Стокхолмският арбитражен съд постанови в края на февруари т.г., че "Газпром" трябва да заплати на украинската компания $2.56 милиарда. Всеки ден просрочие струва на руската страна половин милион долара.

Руската компания обжалва и Апелативният съд на шведския окръг Свеа на 13 юни издаде заповед за спиране на решението на арбитража. Междувременно в началото на март "Газпром" внесе искане в арбитража за разтрогване на договорите за доставка и транзит на руски природен газ през Украйна.

"Активите ще останат арестувани, докато се разгледа жалбата на "Нафтогаз" на решението за отмяна на ареста на тези акции, взето по-рано от местната агенция за събиране на вземания", се заявява в съобщението на украинската компания.

"Нафтогаз" посочва, че акциите на дъщерните компании на "Газпром" са били освободени от арест поради информацията от "Северен поток" и "Северен поток 2", че се намират извън кантона Цуг и съответно са извън компетентността на органа за възстановяване на дълга. Ето защо акциите е трябвало да бъдат изключени от списъка на задържаните активи.

Украинската компания отбелязва, че ако не е било решението на Върховния съд на кантона Цуг, "Газпром" би могъл да си върне контрола над акциите на двете компании, оператори на газовопроводи. Но сега руският концерн не може дори да ги прехвърли в друга юрисдикция. Така те остават под арест до произнасянето на съда.