Най-малко 21 души се удавиха, а десетки се водят за изчезнали при преобръщането на корабче с туристи по време на буря край популярния тайландски туристически остров Пукет, предаде Асошиейтед прес.

Жертвите са китайски туристи. В корабчето е имало 105 души, от които 93 китайски туристи. Останалите са били екскурзовод и членове на екипажа.

"Франс прес" съобщава за 21 жертви, като се позовава на местните власти на о. Пукет, а Ройтерс цитира данните на тайландския военноморски флот, според който загиналите са 27.

Риболовен кораб е спасил 48 души, рибари с лодка са извадили от водата една жена. Туристическо корабче, движещо се по същия маршрут, е спасило още 39 души. Спасителната акция продължава.

Започнато е разследване за причините за инцидента.

Вчера вечерта корабчето попаднало на зона с петметрови вълни и се преобърнало. При инцидента десетки хора са се озовали във водата и са прекарали там часове наред със спасителни жилетки, преди да бъдат извадени. Дванайсет души са откарани в болница. 

Пак вчера край Пукет се преобърна още едно туристическо корабче, но всички 42 души на борда бяха спасени.

Инцидентите стават в момент, в който международната общност е вперила поглед в Тайланд, където група ученици и техният треньор от 23 юни са блокирани в пещера и властите полагат огромни усилия за тяхното спасяване.