Новак Джокович е на финал на "Уимбълдън" след запомнящ се полуфинал срещу световния №1 Рафаел Надал - 6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10:8. Сърбинът ще спори за титлата срещу Кевин Андерсън (Южна Африка) в неделя. Той не е бил на финал на турнир от Големия шлем от US Open 2016, когато загуби от Стан Вавринка. 

Оттогава изживяше криза, лекуваше и контузии.

И двата мъжки полуфинала тази година ще влязат в историята. Този на Джокера срещу Надал бе може би най-добрият мач тази година като качество на тениса. И двамата играха на върха на възможностите си, а публиката на централния корт често ставаше на крака, за да ги аплодира.

Двубоят започна в събота вечерта и бе спрян в 23:01 часа местно време, както повелява правилникът. Резултатът бе 2:1 за Джокович. Доиграха го днес, Надал изравни, а в петия сет Новак някак взе връх.

Срещата бе проследена от съпругите на принцовете Уилям и Хари - Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, които седяха в кралската ложа, а край тях бяха величия на тениса като Мартина Навратилова, Били Джийн Кинг и т.н.

В медийните си изяви вчера и днес в Москва футболните национали на Хърватия върнаха жест на Джокович, като заявиха, че го подкрепят. Дни по-рано сърбинът си навлече гнева на свои сънародници, обявявайки, че вика за "ватрените" на Мондиала и иска да ги види как вдигат купата. Депутат го нарече "идиот".

"Свалям шапка на Новак Джокович, заяви един от лидерите в хърватския тим Иван Ракитич. - За него съм. Ние сме човешки същества. Би било добре да загърбим историята. Джокович е фантастичен спортист, но е още по-голям като човек. Дано в неделя и ние, и той да станем шампиони."

Колинда Грабар-Китарович, президентът на Хърватия, също обяви подкрепа за Новак и му пожела да грабне титлата. Тя си припомни, че се е срещала с бившия №1 на турнир.

А полуфиналът на Джокович срещу Надал се забави заради първия мач вчера между Кевин Андерсън и Джон Иснър (САЩ). Срещата продължи 6:35 часа и зае второ място в историята на "Уимбълдън" като продължителност.

Резултатът от двубоя е 6:7(6), 7:6(5), 7:6(9), 4:6, 26:24. Както личи три от сетовете бяха решени с тайбрек, а петият бе маратон. В края и двамата тенисисти трудно се движеха по корта, особено високият 205 см янки. Срещата бе коренно различна от тази на Джокович и Надал, тъй като противопоставяше майстори на началния удар. И приличаше на престрелка.

Иснър завърши с 53 аса, а Андерсън с 49.

Днес бе женският финал, в който Ангелик Кербер (Германия) победи Серина Уилямс (САЩ) с 6:3, 6:3 (горе). Това е трета титла на германката от Шлема. Тя има първи места още в Австралия и САЩ. Серина също се завърна в големия тенис след отсъствие - заради раждането на първото си дете.