Тази вечер е финалът на Световното между Франция и Хърватия - от 18 часа на стадион "Лужники" в Москва. И големият футболен купон в Русия ще свърши.

Ако Франция спечели купата, това ще е за втори път в историята й след 1998 г. А селекционерът на "петлите" Дидие Дешан ще влезе в един много престижен клуб, в който са само още Мария Загало (Бразилия) и Франц Бекенбауер (Германия). Единствено те са ставали световни шампиони и като играчи, и като треньори.

Хърватия за първия път може да грабне най-престижното отличие във футбола. И ще е най-малката страна (като население) от Уругвай насам в зората на турнирите, която се качва на върха.

"Петлите" са фаворити. Тимът им печели без блясък, но същевременно поне дотук личеше колко много превъзхождат съперниците си като мощ, тактическа дисциплина и организация на играта. По същия начин - с прагматизъм, Франция стана №1 и преди 20 години.

"Сините" допуснаха едно равенство дотук - 0:0 срещу Дания в мач без значение в групата. Във всичките си останали мачове спечелиха.

Ако Хърватия не спечели тази вечер, няма да е трагедия, "ватрените" и така ще бъдат посрещнати като герои в родината си, защото това е най-високото постижение на националния отбор в историята. Тимът мина вихрено през групата, където разби Аржентина с 3:0.

След това и трите двубоя бяха спечелени след продължения, като на осминафиналите и четвъртфиналите с дузпи. Сигурно е, че хърватите и тази вечер ще противопоставят несломимия си дух.

Двата отбора са се срещали пет пъти досега. Французите имат три победи, а две срещи са завършили наравно. Един от мачовете между двата съперника е отпреди 20 г., когато на полуфинал на Мондиала домакините стигнаха до 2:1 с обрат и след това вдигнаха световната купа.

Шампионът ще получи 38 милиона долара от наградния фонд, а сребърният медалист - 28 млн.

Главен съдия тази вечер е аржентинецът Нестор Питана, за когото това ще е пети мач на руския Мондиал. Реферът ръководи по една среща на двете селекции - Хърватия - Дания (1:1 и 3:2) и Уругвай - Франция (0:2).