Националният отбор на Хърватия ще дари премиите, заработени с второто място на Световното в Русия, на детска фондация в своята родина, става ясно от обръщение на селекционера Златко Далич в социалните мрежи.

Публикувано е и от страниците на "репрезентацията" във фейсбук и туитър.

Става въпрос обаче не за всичките 28 милиона долара (както се твърди), които се полагат на футболната федерация от наградния фонд на ФИФА. А за парите, за които тимът се е договорил с шефовете на федерацията още преди Мондиала. Разбира се, сумата пак е значителна. Далич не разкрива нейния размер. Нито пък медиите.

Ето част от откритото писмо на селекционера:

“Тази генерация показа, че е колектив от големи футболисти и може да достигне до върха на света без значение от държавата, бюджета или размера на страната. Пиша тези редове заради трудните времена на Хърватия. Страната ни е най-бедната страна в Европейския съюз (бел. ред., тук треньорът определено греши, знаем коя е най-бедната страна в ЕС) и тя се управлява от хора, които се считат за членове на престъпни организации.

Хърватия е страна, от която са си тръгнали милиони хора в последните 20 години. Днес в Хърватия пенсионерите не смогват да покрият основните си нужди, младите хора не могат да си позволят образование, здравеопазването е на много ниско ниво, а съдебната власт защитава богатите и е корумпирана.

Всеки един от отбора ще дари премията си от Световното първенство на фондация за децата на Хърватия. Тази фондация ще финансира летните ваканции на децата от бедни семейства, които никога не са виждали Адриатическо море, а страната ни има голяма брегова ивица. Това е най-малкото, което можем да направим за най-милите ни и беззащитни същества - нашите деца.

Да живеят хората на Хърватия, да живее Хърватия. Вие сте в нашите мисли и сърца.

Златко Далич, национален селекционер на Хърватия."

Междувременно в. "Спортске новости" пише, че Далич е получил предложения от Китай, Южна Корея и от Англия и може да не остане селекционер. Тези дни Хърватия е тур за овации. От вчера "ватрените" обикалят родните си места. Навсякъде ги посрещат като царе, а празненствата в страната явно ще продължат до края на седмицата.

ФИФА ще раздаде 400 милиона долара като награден фонд на всичките 32 финалисти. Франция получава 38 милиона.

В последните дни много се говори за това как Килиан Мбапе дарява цялата си премия от победния за "петлите" Мондиал за добри каузи.