Само часове след като определи като успешна срещата си с издателя на в. "Ню Йорк таймс" президентът на САЩ Доналд Тръмп отново избухна в туитър срещу "отмиращата вестникарска индустрия".

"Когато медиите, докарвани до лудост от Синдрома на умопомрачението от Тръмп, разкриват вътрешни дискусии на правителството, излагат на риск живота на мнозина, не само журналисти! Много непатриотично! Свободата на пресата идва с отговорността новините да се отразяват точно. 90% от медийното отразяване на работата на администрацията ми е негативно въпреки огромните позитивни резултати, които постигаме."

Тръмп обвини "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", че пишат негативни статии дори за големите му постижения.

"Няма да позволя великата ни страна да бъде разпродавана от анти-Тръмп хейтърите в умиращата вестникарска индустрия", добави той.

 

 

Подходът на президента изглежда постига резултат. Проучване на Си Би Ес Нюз, цитирано от "Гардиън", показа, че 91% от поддръжниците на Тръмп вярват на информацията, получена от президента и само 11% вярват на водещите медии.

Няколко часа преди "избухването" на Тръмп в туитър, Белият дом потвърди, че президентът се е срещнал с издателя на в. "Ню Йорк таймс" Артър Грег Сълзбъргър. Срещата бе организирана за обсъждане на често повтаряното от държавния глава на САЩ обвинение, че медиите са "враг на народа", и беше определена от Тръмп като успешна.

Сълзбъргър е предупредил президента Доналд Тръмп, че изказванията му срещу медиите са опасни и вредни.

"Казах направо на президента, че според мен изказванията му са не само фактор, предизвикващ разделения, но и все по-опасен фактор", съобщи днес Сълзбъргър в комюнике, в което потвърди, че се е състояла такава среща на 20 юли по искане на Белия дом. 

"Помолих го да спре постоянните си нападки срещу журналистиката, които според мен са опасни и вредни за нашата страна."

Скандалите между Тръмп и медиите през последните седмици се редят един след друг.

На журналисти се отказват достъп, въпроси, интервюта - администрацията на президента все по-открито афишира враждебността си към новинарската телевизия Си Ен Ен. А тя на свой ред отразява нещата все по-агресивно, пише Тома Юрбен от Франс прес.

Миналата седмица на журналистката Кейтлан Колинс бе отказан достъпът до пресконференция, след като тя отправи на висок глас към президента на САЩ въпроси, сметнати за "неуместни".

Инцидентът бе предшестван от други; в някои бе замесена и една от звездите на канала - Джим Акоста.

Година и половина след встъпването си в длъжност 45-ят президент все още не е дал нито едно интервю на Си Ен Ен.

Президентът неуморно обсипва с нападки общоинформационните медии като цяло и редовно ги нарича "медии за фалшиви новини", но не се държи така с никоя друга от тях, дори с "Ню Йорк таймс".

В отговор журналистите стават особено жлъчни към милиардера. Дон Лемън, една от звездите на канала, нарече Тръмп "расист".