След #MeToo идва и нова мода - #MeTwo. Кой и защо го използва?

През последните дни хаштагът, вдъхновен от изказване на германския футболист от турски произход Месут Йозил, се използва от хиляди мигранти в Германия, които споделят преживявания, свързани с всекидневни прояви на расизъм.

Йозил наскоро се отказа да играе за германския национален отбор заради расистки прояви и заяви, че има две сърца - немско и турско. Оттам идва и новият #MeTwo, съобщава Асошиейтед прес.

Досега са публикувани повече от 60 000 туита за предполагаеми случаи на дискриминация. Например потребител споделя как компанията му се опитала да посети нощен клуб в Кьолн. Всички останали били допуснати, но на чернокож член на компанията било обяснено, че няма повече място. Дъщеря на германец и тайландка пък разказва как учителките й пишели в бележника й немския език не като роден, а като чужд, въпреки че тя им обяснявала, че е родена и израснала в Германия.

Новият хаштаг, който е аналог на #MeToo, движението срещу сексуалния тормоз в САЩ, бе измислен от журналиста Али Джан след отказа на Месут Йозил да играе за германския национален отбор по футбол. Йозил, който е син на турски имигранти, напусна националния тим на Германия по-рано този месец, привеждайки като мотив расизма, на който се натъква в страната заради турските си корени.

Йозил бе остро критикуван в Германия заради снимка с турския президент Реджеп Ердоган.

29-годишният днес Йозил бе основен играч на националния отбор на Германия, станал световен шампион през 2014 г., и бе избран пет пъти от запалянковците за най-добър футболист на "маншафта" от 2011 г. насам.

Той бе остро критикуван в Германия заради снимка с турския президент Реджеп Ердоган през май. Йозил и друг германски национал от турски произход - Илкай Гюндоган, който също се снима с Ердоган, бяха освиркани от германските фенове по време на контролните мачове преди Световното първенство в Русия през юни.

Ердоган е отговорен за сериозни нарушения на човешките права в Турция, особено по време на извънредното положение след провалилия се опит за преврат в страната.