Очевидно ядосан на медийните публикации за това как правителството харчи и как вдига тавани на максимално допустимите разходи за стотици милиони левове с постановления на Министерския съвет, днес премиерът Бойко Борисов реши да отчете разликите между преди и сега. 

Борисов закъсня за старта на редовното заседание на кабинета. А когато влезе, стана ясно, че е провел среща със службите, каквато свиква рано сутрин всяка сряда.

"Забавихме се малко, но приходните агенции работят добре. Добър е бюджетният излишък и ще можем да затворим добре годината. Да преизпълним плана. Службите работят добре по борбата с контрабандата", започна едва ли не от вратата Борисов. 

И попита представителите на Министерството на финансите какъв е бюджетният излишък. Отговориха му - над 2 милиарда лева.

"Знаете, преди година и нещо като поехме управлението, колко беше - 3,7 дефицит. Маса плащания без обезпечения и рекорден дълг от 24%. Благодаря на медиите. Това е за тези, които казват, че сме задължили държавата за следващите поколения. То е точно обратното!", лаконичен бе министър-председателят.

Макар и да не каза какъв е конкретният повод, стана ясно, че е ядосан на критиките за големите "харчове", съпоставяни с исканията на майките на деца в неравностойно положение.

Така например през миналата седмица "Демократична България" внесе жалба във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерския съвет, с което се одобряват промени в размер на 500 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката за 2018 г. Целта е с парите да се увеличи капиталът на "Държавна консолидационна компания" АД. Мотивът на правителството за този ход бе, че парите ще отидат за поддръжка на язовирите, които вече са под шапката на икономическото ведомство. Ставало дума за ремонт на 400 водоема.

Пак през миналата седмица правителството увеличи с близо 180 милиона лева утвърдените за 2018 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с въвеждането на тол системата.

Правителствените харчове извън утвърдения в края на всяка година бюджет за следващата са маниер на всеки един кабинет без оглед на партийната му краска. Този на Борисов е атакуван от опозицията в лицето на БСП, която дори поиска проверка на Сметната палата. Обикновено кесията се развързва в края на годината. Тогава министерства, общини и държавни агенции получават милиони за различни дейности.

Иначе от Министерството на финансите предоставиха подробна справка за състоянието на бюджета.

Според нея на база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли да бъде положително в размер на 2 023,8 млн. лв. (1,9 на сто от прогнозния БВП). В структурно отношение салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното към юли 2017 г.

Приходите и помощите по КФП към юли се очаква да бъдат в размер на 22 550,5 млн. лв. (59,0 на сто от годишния разчет), като спрямо през юли 2017 г. се отбелязва ръст от 2072,9 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2 085,1 млн. лв. (10,6 на сто), а постъпленията в частта на приходите от помощи са близки до отчетените за същия период на предходната година.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към юли 2018 г. са в размер на 20 526,6 млн. лв., което е 52,2 на сто от годишния разчет. За сравнение - разходите по КФП за същия период на 2017 г. са били в размер на 18 505,9 млн. лева. 

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 юли от централния бюджет, възлиза на 654,4 млн. лв.