Русия ще разположи свои военни полицаи на границата по Голанските възвишения между Сирия и Израел, предаде Ройтерс.

Това съобщиха от Министерството на отбраната в Москва след седмици на покачване на напрежението в района.

Успехите на правителството на Башар Асад срещу бунтовниците в Югозападна Сирия разтревожи Израел, който смята, че това може да позволи на подкрепящите ги сили от Иран да разположат свои войски близо до границата.

Доказателство за напрежението е фактът, че израелската армия уби снощи 7 проирански бунтовници снощи при въздушен удар срещу контролираната от Сирия част на Голанските възвишения.

Сергей Рудской - висш представител на рускто Министерство на отбраната, съобщи, че руска военна полиция е започнала от днес да патрулира на Голанските възвишения и смята да установи 8 наблюдателни поста в района.

Той заяви, че руското военно присъствие е в подкрепа на умиротворителите от ООН, които са прекратили дейността си през 2012 г., тъй като сигурността им е била в опасност.

"Днес умиротворители на ООН, придружени от руски военни полицаи, извършиха първите си патрули от 6 години насам в разделителната зона", каза Рудской на брифинг за журналисти в Москва.

"С цел предотвратяване на възможни провокации срещу постовете на ООН по линията "Браво" е планирано разполагането на 8 наблюдателни поста на военната полиция на руските въоръжени сили", съобщи Рудской.

Той допълни, че руското военно присъствие там е временно и че постовете ще бъдат предадени на сирийските правителствени сили, след като ситуацията се стабилизира.

Разполагането на руска военна полиция показва степента на превръщането на Кремъл във влиятелен актьор в близкоизточните конфликти след военната му намеса в Сирия, която наклони везните на войната в полза на Асад.

Израел настоява Кремъл да използва влиянието си върху Асад и Техеран, за да се опита да намали ираското военно присъствие в Сирия.

Израел смята Иран и неговите съюзници от шиитската групировка "Хизбула" за пряка заплаха за националната си сигурност.

Това послание бе предадено от израелския премиер Бенямин Нетаняху на руския президент Владимир Путин на срещата им в Москва миналия месец, сподели висш представител на Израел.