Седем български единадесетокласници от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра са сред пострадалите при сблъсък на два камиона край летището на италианския град Болоня, съобщиха от Министерството на външните работи тази вечер.

Повечето от децата са с леки наранявания, няма опасност за живота на нито едно от тях. Един от учениците е с по-сериозни травми на долните крайници. 

Взрив и гигантско огнено кълбо последваха катастрофата край летището на Болоня, предаде Ройтерс по-рано днес. Експлозията станала след удар между автовоз и цистерна. Двете возила се ударили на мост, част от който се срутила. 

Най-малко двама души са загинали, а други 55 са ранени. 14 от пострадалите са в тежко състояние.

Българските младежи са част от група от общо 20 единайсетокласници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

По информация на директорката на гимназията, която също пътува с групата, двама от младежите вече са изписани. По-късно или сутринта се очаква да бъдат изписани още трима от учениците. 

Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини тази вечер ще посети болниците в района, където са настанени младежите заедно с преводач от български език, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците. 

Установен е контакт с родителите на децата, съобщиха още от МВнР.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. 

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043

По-рано бе съобщено, че пожарът обхванал разположения под моста паркинг за автомобили. Няколко коли пламнали и също се взривили.

Полицията отцепи шосето и околностите в Борго Панигале, в покрайнините на Болоня.