Британски изтребители Юрофайтър Тайфун са ескортирали тази сутрин два руски самолета над акваторията на Черно море, съобщиха агенциите, като се позоваха на пресслужбата на Кралските военновъздушни сили.

Самолетите са излетели от авиобазата "Михал Когълничану" в Констанца, Румъния в отговор на полет на самолет за борба с подводници Бе-12 и военнотранспортен многоцелеви самолет Ан-26 от руските ВВС. Около 150 британски войници са разположени в румънската база. 

"Това е трети случай за тази седмица, когато изтребители от кралските ВВС в рамките на мисия на НАТО по патрулиране на въздушното пространство са вдигнати за предотвратяване на провокационни действия от страна на руски самолети и за оказване на поддръжка на Румъния и съюзниците в Алианса“, се отбелязва в изявлението.

На 24 август Би Би Си съобщи, като се позова на британското Министерство на отбраната, за поредно ескортиране на руски самолети във въздушното пространство над Черно море. 

Двата изтребителя "Тайфун" са били вдигнати, за да проверят подозрителни руски бойни самолети, намиращи се близо до въздушното пространство на НАТО над Черно море. Според един от пилотите от Кралските военновъздушни сили, прехващането е изпълнено "безопасно и професионално от двете страни".

Миналата седмица британски самолети "Тайфун" отново бяха вдигнати в отговор на присъствието на шест бомбардировача Су-24, които летели в близост до въздушното пространство на НАТО над Черно море, припомни Ройтерс.

НАТО пое ангажимент да повиши сигурността на източния си фланг след анексията на Крим от страна на Русия през 2014 г. Тогава, след референдум, който международната общност не признава, Крим, част от Украйна, бе анексиран от Русия. През април 2014 г. пък избухна сепаратисткият конфликт в населената с етнически руснаци Източна Украйна.

От руското посолство в Лондон определиха тези действия като провокация.

"... Каква хипотетична заплаха за Великобритания или дори нейните съюзници представлява руски патрулен самолет, летящ в близост до руското крайбрежие, намиращо се на повече от 2000 км от Великобритания“, заявиха от дипломатическото представителство, определяйки действията като "провокативни акции".