Папа Франциск отказа да коментира твърдения, че лично игнорирал обвинения за секс посегателства срещу US кардинал. Това стана след визитата на Франциск в Ирландия, в която фокусът беше върху педофилските скандали в Католическата църква, съобщава АФП.

За първи път от 29 години папа посещава Ирландия, католическа държава, силно пострадала от сексуален тормоз над деца от страна на представители на църквата. Франциск се срещна с оцелели от насилието в събота в Дъблин и обеща, че ще сложи край на "този бич на каквато и да е цена". Малко преди посещението му в Ирландия обаче се появиха разкрития за подобни порочни практики в Пенсилвания преди това в Австралия.

Въпреки че в Дъблин папата заяви, че споделя срама, болката и гнева на пострадалите и на католическата общност, много от оцелелите изразиха скептицизма си, че не са чули нищо за вината на Ватикана.

По-късно архиепископ Карло Мария Вигано – бивш нунция на Ватикана в САЩ, направо обвини Франциск, че е знаел за твърденията срещу действията кардинал Теодор Маккарик още от 2013 г. Но вместо кардиналът да бъде наказан, той бил принуден да подаде оставка през миналия месец.

Архиепископът твърди още, че Франциск премахнал наказанията, които били наложени на кардинала от предшественика му папа Бенедикт XVI.

Вигано призова папата да се оттегли в писмо, публикувано в събота в католически вестник в САЩ. В него той посочва, че папата знае поне от 23 юни 2013 г., че Маккарик е „сериен насилвач“, че е „покварен“, но той го „прикривал до горчивия край“.

Франциск обаче отказа да коментира обвиненията на Вигано.

„И дума няма да кажа за това. Мисля, че изявлението (писмото) говори само за себе си“, каза единствено той в самолета на връщане от Дъблин в Рим.

Времето на публикуването на писмото - докато папата говореше за сексуалните посегателства от свещеници по време на визитата си в Ирландия, повдига въпроси дали той не е подложен на координирана атака от традиционалистите в католическата йерархия, коментира Би Би Си.

„Имате достатъчно журналистически капацитет, за да си направите сами изводи“, каза Франциск в самолета. „Когато мине известно време и си направите изводите, може би ще говоря“, добави той.