Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования за смъртта на лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко. Изявлението му е публикувано на сайта на Кремъл.

42-годишният Захарченко беше смъртоносно ранен при взрив в кафене "Сепар" в Донецк и почина по-късно, Москва обвини Киев за покушението, определяйки го като терористичен акт. За убийството е заподозрян един от охранителите на Захарченко, изчезнал след инцидента. По предварителни данни взривното устройстов е било заложено в осветително тяло - полилей или лампион. 

"Подлото убийство на Александър Захарченко е още едно доказателство, че тези, които са избрали пътя на терора, насилието, сплашването, не искат да се търси мирно и политическо решение на конфликта, не искат да се проведе истински диалог с хората на югоизток (в Украйна - югоизточната част, където избухна сепаратисткия конфликт през април 2014 г. е населена с етнически руснаци).

И направи опасен опит да дестабилизира ситуацията, за да постави хората на Донбас на колене. Това няма да им помогне", казва Путин.

Руското Министерство на външните работи обвини Киев, наричайки случая "терористичен акт". От своя страна украинската Служба за сигурност обяви, че зад покушението може да стоят руските спецслужби.

Освен Захарченко при взрива пострада и Александър Тимофеев, министър на приходите, който е в болница.

Донецката народна република и Луганската народна република се самообявиха за такива в Югоизточна Украйна през 2014 г. Оттогава не стихва конфликтът в тези райони, сраженията и жертвите. 

Заради случая с взрива в кафене "Сепар" в ДНР е обявено извънредно положение, никой няма право да излиза извън пределите на Донбас. Местни издания съобщават за раздвижване по границите на ДНР и ЛНР на украински армейски части, а по улиците на Донецк - за бронетранспортьори.

 

Заради конфликта в Югоизточна Украйна и участието на Русия в него, на Москва бяха наложени санкции.