В края на юли министерството на отбраната на Русия оповести създаването на нова структура - Главно военно-политическо управление (ГВПУ), което беше оглавено от генерал-полковник Андрей Каратаполов. Какво трябва да се очаква от новото управление - ще има ли връщане към идеологическите практики за оброботване на военнослужещите от съветско време . разказва руската редакция на Би Би Си.

"Съветската система в армията работеше много добре"

Картаполов обяснява, че ГВПУ ще заимства много от съветската система за работа в армията, но без партийните елементи. "Останалата част от системата обаче работеше много добре", обяснява той.

"Не възнамеряваме и да се връщаме към девиза "за вярата, царя и отечеството", но вярата в Бога и вярата в правото дело да се служи на родината - са много близки и необходими", разсъждава генералът.

По-рано той обясни нуждата от такава политическа структура в отбраната, за да се противодейства на "циничната и неприкрита информационна война против Русия", както и да се оборва пропагандата и "абсолютните лъжи", разпространявани от враговете на страната.

Служителите в новото управление ще провеждат информационно-разяснителна работа с военнослужещите и с цивилния персонал във въоръжените сили по "актуални въпроси на държавната вътрешна и външна политика". 

През февруали стана известно, че военото министерство на Русия поне в един военен окръг е раздавало на военните анкети с въпроси за отношението им към "несанкционирани прояви на опозицията" и готовността им "към силово противодействие на лица, които призовават към насилствена смяна на строя".

Сега се говори за това, че политическата структура ще се занимава с "предупреждения за екстремизъм" и "контрапропаганда за защита на личния състав от негативно информационно-психологическо въздействие". Тя също "ще събира информация за религиозната обстановка във войнските колективи" и ще помага при подбора на "кандидати за назначаване на щатни длъжности на работа с вярващите военни".

ГВПУ ще контролира финасирането на телерадиокомпанията "Звезда" и вестник "Красная звезда", ще следи да "да се пускат пропагандни филми и видеоматериали" и да си сътрудничат с останалите медии.

"Не трябва да се страхуваме от думата "пропаганда"

В руската армия вече има заместник командири по работата с личния състав, които неофициално са известни като заместници по политическата част.

В интервю пред военния блогър Денис Мокрушин един от офицерите на тази длъжност разказва, че с подготовката на такива специалисти през последните години се занимават няколко висши училища.

""В работата ми ми помагат някои телевизионни програми, например "Служа на Русия" и "Военна тайна" с Виктор Пркопенко. Оттам е много удобно да се вземат клиширани фрази, слогани, които после може да се използват във възпитателната работа при формирането на общественото съзнание. Не трябва да се страхуваме от думата "пропаганда", според ръководните документи моята работа е "пропагандиране", добавя офицерът.

Според члена на Обществения съвет към военното министерство Виктор Баранец целта на новата структура ще е да провежда държавната военна политика в армията.

"Тя е насочена преди всичко към личния състав на армията за разбиране на политиката на държавата и естествено на произтичащите от тази политика военни задачи", коментира той пред Би Би Си. Той смята, че в армията трябва да се разпространява държавната идеология. Според него този член от руската конституция, който гласи, че никаква идеология не може да се налага като държавна или задължителна, е вреден.

Според военния експерт Александър Голц, който по времето на СССР е работил във вестник "Красная газета", инициативата на военното министерство показва, че военното ръководство се връща към съветския модел. Той нарича създаването на ГВПУ "съвсем не безобидна глупост".