Има заговор срещу премиера, като целта е дестабилизация и предсрочни избори.

Това обяви на влизане в Министерския съвет лидерът на "Атака" и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров, съобщи бТВ.

Както е известно, днес лидерите на ГЕРБ и ОП се събират на коалиционен съвет, за да решат ще се искат ли оставки и какви след трагичния случай край Своге, при който загинаха 17 души.

"В този заговор участват НФСБ, хора от ГЕРБ, приближени на Борисов, и част от бившия Реформаторски блок", подчерта Сидеров.

Но не изпадна в особена конкретика - Атанас Атанасов, Иво Прокопиев и пр. - "тази група, която в момента не е в парламента и иска реванш".

На предходния коалиционен съвет преди седмица, Сидеров поиска оставката на колегата си "патриот" - лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Очаква се да бъдат разгледани оставките на Валентин Радев (министър на вътрешните работи), на Ивайло Московски (министър на транспорта) и на Николай Нанков (министър на регионалното развитие и благоустройството). Тримата бяха подтикнати от премиера Бойко Борисов да подадат оставките си като знак за поемане на отговорност за трагедията край Своге. 

Все по-усърдно обаче се говори, че тази на Нанков няма да бъде предложена на Народното събрание за гласуване. А в думите на вицепремиера Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ днес се прокрадна идеята, че може да има други министерски оставки, извън обсъжданите три.

Самият Сидеров обаче не отивал на коалиционния съвет днес, за да обсъжда министерски оставки - това си било работа на министър-председателя. Той обаче искал да попита партньорите си дали да остане председател на парламентарната група (ПГ) на ОП.

"Имаше официална декларация на НФСБ, нямаше официална реакция на ВМРО, нямаше официална реакция на ГЕРБ. Влизам, за да запитам какво точно правя, какъв съм и като какъв присъствам. Основният въпрос, който ще поставя, е в качество на какъв съм на съвета - председател на ПГ или не", посочи той.

След което пак се върна на любимата си тема Симеонов:

"Не виждам смисъл от съвета, ако не изчистим въпроса - може ли един вицепремиер да каже, че премиерът е диктатор и руши държавността и нито един министър от целия състав да не стане и да каже, че не е вярно. Значи са съгласни - тогава всички 19 министри да си ходят, тъй като са измъчвани от диктатура", каза още