Депутати от Консервативната партия на британската министър-председателка Тереза Мей могат да гласуват против плановете й за Брекзит, без това да бъде вот на доверие в нейното правителство, каза днес лидерът на влиятелна група избраници подкрепящи напускането на ЕС, предаде Ройтерс.

Брекзитърите по-рано казаха, че до 80 от 315-те депутати на Мей могат да гласуват срещу нейния т.нар. план от Чекърс, като по този начин оставят съдбата на правителството и на сделката за Брекзит в ръцете на опозиционната Лейбъристка партия.

Ако Мей изгуби това гласуване, Великобритания може да излезе от ЕС без сделка - изход, който някои смятат, че може да породи криза на доверието и да й коства премиерския пост.

Джейкъб Рийс-Мог, председател на Европейската група за изследвания (Тhe European Research Group), фракция сред консерваторите на Мей, смята да гласува против сделката от Чекърс, но каза, че това не означава, че Мей трябва да си тръгне.

"Вотът по законодателството няма да бъде вот на доверие", каза на събитие в парламента Рийс-Мог, спряган като възможен приемник на Мей.

"Можем да гласуваме против лошите предложения от Чекърс (име на правителствена резиденция - б.р.) и да подкрепим правителството във вот на доверие във вторник", добави той. "Това са различни неща и смятам за грешка опитите да се отъждествят. Така че можем да продължим да подкрепяме министър-председателката, но можем да се противопоставим на тази политика, докато тя бъде променена или се провали".

Следващата сряда Мей ще пътува за Залцбург, за да участва в неофициалната среща на върха на ЕС на 20 септември, която, според говорителя й, "ще бъде едновременно важен етап в преговорите за Брекзит и възможност за взаимодействие с останалите членове на ЕС по общите предизвикателства".

"На нея лидерите за първи път ще обсъдят заедно Бялата книга на британското правителство, съдържаща редица сериозни и заслужаващи доверие предложения", каза говорителят, имайки предвид т.нар. план Чекърс.

През юли британското правителство публикува Бяла книга, в която представи план за отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит. Редица членове на правителството, сред които бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис и бившият външен министър Борис Джонсън подадоха оставка, определяйки документа като твърде голяма отстъпка към Брюксел.