СИМОНА РУСЕВА

Подгонена от главорези в Ирак йезидка в напреднала бременност е вървяла дни наред пеш през чукари, намерила е спасение в Сирия и е родила петзнаци – две момченца и три момиченца. Щастливата майка и децата се чувстват добре.

Невероятната новина съобщи днес говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитиран от световните агенции.

27-годишната Тамам Рамадан е сирийка, омъжена за иракчанин. Йезидката на два пъти е бягала в търсене на спасение от главорезите на джихадистката групировка “Ислямска държава” (ИД).

В средата на юни тя и семейството й са избягали от Мосул, втория по големина град в Ирак след Багдад. Тогава заради зверствата на джихадистите над 500 000 души напуснаха града.

Тамам Рамадан и близките й се отправили към северозападния град Синджар в едноименната планина. Градът обаче също падна в плен на ислямистите и над 50 000 души намериха спасение в планинските пазви.

Йезидката в напреднала бременност, подкрепяна от съпруга си, успяла да се добере до град Камишли в Източна Сирия. Там жената получила родилни болки и била приета в местната болница. Преди пет дни тя е дарила пет живота. Бебетата първо били настанени в кувьоз. Тъй като майката и рожбите й се чувствали добре, те били изписани вчера.

Сега семейството се установило в близкото село Тал Алу.

“Семейството има покрив, но живее при крайно тежки условия. Наред с това майката няма достатъчно кърма за петзнаците”, се посочва в съобщението на Върховния комисариат на ООН за бежанците..

Според властите в Дамаск само за последната седмица над 1000 семейства от Ирак са пристигнали в Сирия, повечето йезиди. Те са били приети и настанени според възможностите.

Джихадистите, които са предимно радикални сунити, смятат йезидите за “неверници”. Главорезите вече избиха хиляди единствено заради вярата им и отказа да приемат исляма.

Кои са йезидите

Йезидите се кланят на слънцето и огъня и не приемат, че Сатаната съществува. Тяхната религия е древна и е смесица от юдаизма, християнството, несторианството и исляма. Тя не им позволява бракове с представители на други религии, нито да приемат друго вероизповедание. Вярват в 7 ангели хранители, но най-важният е Малак Таус – единственият, който не се е прекланял пред Адам.

Тяхното свещено място е в долината Лалиш в Северен Ирак. Там е гробът на шейх Ади, починал през XII век и обявен от йезидите за светец.

Йезидите населяват райони на Ирак, Сирия, Иран и Турция, но най-многобройни са в иракския град Мосул и околностите.
Точният им брой никой не знае, но се предполага, че са общо около 1,2 милиона души. 

Успелите да се доберат до Европа се радват на спокоен и сигурен живот. В Германия те са 120 000 души. Имат и своя организация. Ръководният орган е Централен съвет на йезидите, базиран в град Олденбург. В Хановер дори имат своя духовна академия.