Премиерът Бойко Борисов също взе отношение по кризата с назначаването на нов министър на вътрешните работи, породена от липсата на един президентски указ. Борисов даде да се разбере, че Младен Маринов няма да бъде гласуван от парламента, докато държавният глава Румен Радев не подпише за освобождаването му от поста главен секретар на МВР. Обяви още, че не Министерският съвет, а президентството е в грешка по отношение на съгласувателната процедура.

Коментара си Борисов направи по време на изказването си пред Американската търговска камара у нас, с чиито представители днес е на работна бизнес закуска.

Юристи, в т.ч. конституционалисти от дни коментират може ли Младен Маринов да оглави МВР и без президентски указ. Според едни няма никаква пречка да бъде гласуван от парламента, ако е направил т.нар. волеизявление - т.е. посочил е, че не желае да е главен секретар на МВР, и този документ е приложен към пакета от документи, изпратен до държавния глава за издаване на указ. Главният секретар на МВР се назначава и освобождава с този акт. От "Дондуков" 2 обаче настояват, че кабинетът им е изпратил само едно предложение за освобождаване на Младен Маринов, непридружено от мотиви, а процедурата била съгласуването да стане преди решението на МС. 

"Логиката ми винаги е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формално. Човекът (Младен Маринов) иска да стане министър. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Иска да стане министър, какви мотиви да опише: "Моля, искам да стана министър", започна Борисов, намеквайки, че самият Радев бе освободен бързо от президента Росен Плевнелиев като главнокомандващ ВВС.

 

"Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Но аз не съм. Разбира се, че ще бъде съгласуван. Но аз Младен Маринов не мога да го спра да не иска да е главен секретар", посочи още премиерът.

В действителност в предложението на кабинета до президента за освобождаването на Маринов няма посочено име за назначаване на нов главен секретар, което изисква процедура по съгласуване между двете институции според правилника за дейността на МС.

"Разпоредил съм да не го вкарваме, докато не подпише указ. Винаги съм уважавал институциите, винаги това ми е била логиката", каза в заключение Борисов.

Така, ако до четвъртък президентът Румен Радев не е подписал указа, ще бъдат гласувани само оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта - Николай Нанков и Ивайло Московски. А на тяхно място ще бъдат избрани Петя Аврамова и Росен Желязков.