Премиерът има две позиции - една за Европа и една за България.

Така коментира президентът Румен Радев различните сигнали за Унгария, които вчера дойдоха от заседанието на МС и по-късно от изказването на Бойко Борисов от Залцбург, където се провежда неформална среща на лидерите на ЕС.

"Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС", каза Радев на въпрос каква е неговата позиция по отношение на санкциите, които ЕП предлага на Съвета на ЕС да наложи на Унгария.

И отбеляза, че такова амбивалентно поведение на премиера той не можел да тълкува.

Радев обаче добави, че "изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС". 

За кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър, която се гласува днес от парламента, държавният глава каза, че не разбира решението за това предложение.

"Парадоксално е, премиерът маха министъра на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази, работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър", обясни позицията си президентът, цитиран от БТА.

След близо седмица отлагане вчера той подписа указа за освобождаването на Маринов като главен секретар на МВР, но вчера отново отбеляза, че отговорността за неговото назначение като министър на вътрешните работи е отговорност на правителството.

Според Радев склоняването на правителството да изпълни съгласувателната процедура по предложението на Маринов е "малка, но важна крачка напред в пътя към битката за законност".

Президентът отрече правосъдният министър Цецка Цачева да му е била предлагана за посланик. Той обаче отбеляза, че са постъпвали при него други имена, които е отхвърлил.

А шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера отрече Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров да са били разглеждани като кандидатури на управляващата партия за КС.

Държавният глава каза още, че вече проучва различни варианти за свой кандидат за Конституционния съд. Като допълни, че този човек трябва да има не само високи професионални, но и високи морални качества, и възможностите, и умението да отстоява своята позиция.