Нобеловата награда за икономически науки 2018-а бе присъдена на американеца Уилям Д. Нордхаус "за интегриране на климатичните промени в дългосрочния макроикономически анализ" и на сънародника му Пол М. Ромър "за интегриране на технологичните иновации в дългосрочния макроикономически анализ".

Направените от тях заключения значително разшириха обхвата на икономическия анализ чрез изграждане на модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието, се посочва в мотивите за присъждането на високото отличие, съобщи сайтът на Нобеловите награди. 

Двамата лауреати изградиха методи, които отговарят на едни от най-важните и изискващи спешен отговор предизвикателства на нашето време: да бъде съчетан трайният световен икономически растеж в дългосрочна преспектива с благоденствието на населението на планетата, посочва Кралската академия на науките. Двамата ще си поделят наградата от 9 милиона шв. крони. 

Уилям Нордхаус е роден през 1941 година. Той работи в Йейлския университет. Интересите на учения са свързани с влиянието на икономическите процеси върху природата и той изучава модела на изчисляване на икономическото благосъстояние, като се има предвид "природният капитал".

Професорът от Станфордския университет Пол Ромър, който е роден през 1955 година, е един от основоположниците на новата теория за икономическия растеж, която разглежда кризите като период на нови възможности.