Компанията зад най-големите социални мрежи на света - Facebook - за пръв път ще продава хардуер, съобщиха хората на Зукърбърг.

Става дума за устройството Portal, чийто основен фокус са видеоразговорите през социалната мрежа.

Устройството всъщност е домашен гласов асистент с мощна камера и голям екран. Ще се продава в два варианта - Portal+ с FullHD дисплей за 349 долара и Portal за 199 долара и 720p екран. Друга разлика - по-големият ще може да се върти, по-малкият е стационарен. Двата размера се продават и в комплект със 100 долара намаление на общата цена.

Малкият Portal е доста по-грозноват, но пък почти два пъти по-евтин.

През устройството можете да звъннете на всеки от контактите си в социалната мрежа Фейсбук, независимо дали имат Portal или не. Освен това ще можете да пускате музика през стрийминг услугите Spotify и Pandora, да гледате видеа през Facebook Watch и да търсите в интернет с помощта на Alexa. Хората на Зукърбърг обещават повече апликации в бъдеще.

За набиране обаче не ползвате гласовия асистент на Amazon, а фразата "Хей, Portal". Достатъчно е да кажете името и устройството го набира.

Ключова за устройството е Smart камерата, която е със широколентов, 140-градусов обектив, но разпознава хора и се фокусира и приближава плавно до тях, когато започне разговор. Ако станете и се разходите из стаята, умната камера продължава да ви следи. Предвидено е и закриване на камерата, ако се притеснявате някой да не хакне устройството, както и отделен бутон, който изключва камерата и микрофона.

Специален софтуер ще изчиства човешката реч от околните шумове, както за по-качествени разговори, така и за да ви разбира по-добре устройството.

По всичко личи, че от Facebook правят опит да създадат първия масов видеофон. Дали това устройство ще има успех на пазара, предстои да разберем. Наскоро компанията обяви и очила за виртуална реалност, но те по всяка вероятност ще излязат след Portal.