Руският министър-председател Дмитрий Медведев се опита да защити днес спорна пенсионна реформа, която коства спад в популярността на президента Владимир Путин и на правителството.

Според статия на Медведев в сп. "Въпроси на икономиката" без реформата, която вдига с пет години възрастта за пенсиониране, делът на пенсионерите в страната би нараснал до 2036 г. на 30 процента от населението.

През последните 90 години продължителността на трудовия живот в Русия е намаляла от 41 г. за жените и 46 г. за мъжете съответно на 31 и 34 години, посочва Медведев.

Основната задача в Русия днес е да преодолее бедността, а основа на социалната държава е пенсионната система, казва той.  

Авторът пише още, че на фона на западните санкции федерацията трябва да води балансирана, независеща от конюнктурни съображения политика на дълговия пазар.

"Днес всички страни са навлезли в епохата на дигитална трансформация. И шансовете за лидерство, и рисковете да изостанем тук може да се окажат много сериозни, да не кажем фатални", предупреждава министър-председателят на Русия.


Според него федерацията има "добри изходни позиции в тази сфера".

Медведев се позовава на доклад на Световната банка, според който в използването на информационно-комуникационни технологии в потребителската област Русия изпреварва тук страните от ЕС и от АСЕАН, Южна Корея и Бразилия.

Най-важната функция на държавата не е пряко да увеличава финансирането на технологичното развитие, "а да създава пространство за изпреварващо регулиране, един вид привлекателен технологически офшор за реализиране на напредничави решения", се казва в статията.

(БТА и екип на Клуб Z)