Европарламентът осъди днес изтезанията и убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция. Текстът бе приет с 325 гласа „за“, срещу само 1 „против“ и 19 „въздържали се“.

На сесията в Страсбург депутатите призоваха за безпристрастно международно разследване на неговата смърт, за да се установи какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Така отговорните ще бъдат изправени пред съда.

В резолюцията изрично се изтъква, че е малко вероятно всичко това да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Резолюцията повтаря предишния призив на Европейския парламент към всички правителства на ЕС за постигане на обща позиция, за да бъде наложено оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия от всички страни на ЕС. Подобно искане бе представено от ЕП на 4 октомври, предвид ролята на Саудитска Арабия в гражданската война в съседен Йемен. Тогава вече се знаеше, че Кашоги е изчезнал в консулството на страната си, но не беше ясно дали е убит.

Евродепутатите призоваха върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини, както и държавите-членки, да бъдат в готовност да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.

В заключение Парламентът призовава членките на ЕС да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември, за да се повдигне въпросът за членството в Съвета на държави със съмнителни показатели относно зачитането на човешките права. Сред тях е и Саудитска Арабия.

Още отсега обаче в ЕС цари разделение по въпроса за оръжейния износ за Рияд. Германия обяви, че няма да одобрява нов оръжеен износ за кралството и призова целият Европейски съюз да направи същото. Подобна стъпка смята да предприеме и Белгия.

Вчера обаче испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната му ще продължи да продава оръжие на Саудитска Арабия и ще изпълни ангажиментите си по строежа на 5 корвета. Той се оправда с националните интереси на Испания и със заплахата от масови съкращения на корабостроители.