Испанският премиер Педро Санчес остро осъди убийството на журналиста Джамал Кашоги. Той обаче обяви пред депутатите, че страната му ще продължи да продава оръжие на Саудитска Арабия, съобщи в. „Ел Мундо“.

Това се случва само два дни, след като стана ясно, че Германия няма да одобрява нов оръжеен износ за кралството заради смъртта на Кашоги. Тогава Берлин призова целия Европейски съюз да направи същото.

Санчес обяви, че правителството му действа в интерес на Испания и на работниците в Кадиския залив. В корабостроителниците край средиземноморското пристанище Кадис се строят пет корвети за Саудитска Арабия. Сделката, сключена между Мадрид и Рияд, е на стойност 1,8 милиарда евро.

Премиерът обърна внимание, че Кадис се намира в един от районите с най-висока безработица в Испания. Анулирането на сделката ще остави на улицата хиляди хора.

Освен това Кадис се намира в автономна област Андалусия, където на 2 декември ще се състоят предсрочни регионални парламентарни избори. Областта е от малкото останали крепости на социалистите в Испания. Самият Санчес е от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), която е в опозиция. Той стана премиер през юни, когато консерваторът Мариано Рахой бе свален с вот на недоверие.

Педро Санчес се опълчи дори на съюзниците си – радикалната левица от „Подемос“ и Републиканската левица на Каталуня (РЛК). Двете партии искат незабавно прекратяване на оръжейната търговия между Испания и Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Кашоги.

Премиерът изтъкна, че сключените сделки не нарушават никакви резолюции на ООН. Той припомни, че международната организация не забранява продажба на оръжие за страни от Арабската лига.

САЩ също ще продават оръжие на Риад, въпреки случилото се.

Брюксел: Всяка държава преценява политиката си

Държавите от ЕС имат отговорността да преценяват политиката си по износа на оръжие, заяви днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Така той отговори на въпроса дали ЕК ще подкрепи настояването на Европарламента за налагане на оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия.

Схинас изтъкна, че ЕС ще прецени действията си в зависимост от следващите стъпки по разследването на убийството на Джамал Кашоги.

„Единственият европейски интерес е да бъдат разкрити всички подробности около потресаващото убийство, независимо кой стои зад него - заяви днес пред евродепутатите в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск. - Това бе толкова ужасно престъпление, че дори и най-малката следа от лицемерие ще бъде срам за нас“, допълни той.