Президентът Румен Радев и БСП споделят идеята за връщане на ролята на държавата в ключови сектори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с държавния глава, на която от БСП представиха своя документ "Визия за България".

Като пример Нинова посочи, че държавата трябва да има роля в икономиката, като изрично изтъкна, че става дума за европейски пазарни механизми, които са допустими за подпомагане на нейното развитие. Тя допълни, че държавата трябва да има своята роля в здравеопазването, образованието, духовността и културата, регионалното развитие.

"Поискахме среща, за да обсъдим "Визия за България". Впечатляваща среща. Президентът участва в нея с всички свои секретари, разговорът беше много детайлен, по секторни политики. Минахме почти през всички сфери, имаме съвпадения на позиции", каза Нинова.

Президентът поздравил БСП, че са започнали този разговор и са предприели този подход за дискусия с цялото българско общество.

"Цели системи се нуждаят от смяна на моделите, по които функционират - здравеопазване, образование, социалната държава. Останахме отворени за следващи разговори", каза Нинова.

БСП и президентът ще имат следваща среща по темата, когато дискусията по "Визия за България" приключи в цялата страна и тя бъде конкретизирана с предложения. Нинова очаква това да се случи до края на годината.

Съветници на президента поискали възстановяване на истинския парламентаризъм. По време на срещата от екипа на президента се чули мнения, че законодателството е нетрайно, противоречи на юридическата практика, прекалено много промени в закони се внасят от депутати и се правят чрез преходни и заключителни разпоредби.