Отказът на обществото да се намеси в отношенията на едно семейство, в което има домашно насилие, не е само у нас – има го и във Великобритания, разбираме от „Анатомия на един скандал“ (изд. „Ентусиаст“), световен бестселър на британската писателка Сара Вон. Книгата е посветена на проблема с домашното насилие и зачестилите престъпления над жени, а у нас излиза на пазара месеци, след като Конституционният съд отказа да ратифицира Истанбулската конвенция. Междувременно броят на жените, станали жертва на насилие от началото на годината в България, вече е над 20.

Кейт е прокурор, специализирала в случаите на домашно насилие. След като не успява да защити жертва на изнасилване и побой, при нея идва случаят на живота ѝ. Софи и Джеймс са въплъщение на перфектното семейство или поне така изглежда отстрани. Джеймс, грижовен баща, добър съпруг и успял политик, е обвинен в ужасно престъпление, а съпругата му прави всичко по силите си, за да докаже невинността му. Изследвайки границите на мълчанието, страха, срама и чувството за вина, Вон показва на какво е способна една жена, за да защити брака си.

Прокурорката е решена да осъди на всяка цена виновния в очите ѝ Джеймс. От дългия си опит тя знае, че британските съдебни заседатели винаги отвръщат поглед, когато става дума за случващото се в едно семейство – особено когато съпругът е важен политик и делото заплашва да разтърси Уестминстър.

На аутопсия в романа са подложени теми като потискането на истината, злоупотребата с власт и заблудата, че добре познаваш човека до себе си. Социалното послание е насочено към жените, претърпели физически, сексуален, психически и емоционален тормоз.

„От парламента на Великобритания, през Олд Бейли и до колежанския Оксфорд, романът е удивителна смесица от „Къща от карти“ и „Тайната история“, пише „Обзървър“.

Едновременно съдебна драма и портрет на един брак, в „Анатомия на един скандал“ Вон изследва най-мрачните кътчета в човешкия характер и изгражда психологическите портрети на всеки един от героите си, черпейки опит от журналистическата си кариера като бивш политически кореспондент на „Гардиън“.

"Площад Славейков"