Евродепутатите от Комисията по икономически и парични въпроси се очаква да гласуват в понеделник доклада на българската представителка Ева Майдел, който ще доведе до намаляване на таксите за банкови преводи в евро.

Новината би трябвало да е от особен интерес за България. Причината е, че у нас тези такси са едни от най-високите в ЕС.

Ева Майдел, която е квотата на ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП), представи доклада си на 30 август. Тя заяви тогава, че банките ще бъдат ограничени да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в България в левове.

Пред Европарламента Майдел изтъкна, че в момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги - тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Тя цитира изследване на „Делойт", според което банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро. 

Депутатката даде пример, че в момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС.

Майдел смята, че предложенията в нейния доклад ще допринесат за еднаквото третиране на всички европейски граждани и бизнеси. Това трябва да доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година.

Ева Майдел предложи също така  засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Идеята е потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Докладът на българската представителка беше приет положително от повечето политически групи в Европарламента. Предстоят преговори по поправки на други евродепутати и гласуване на финалния текст от Европарламента през този месец. Очаква се регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019 г.