"Демографски бюджет". Така лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече предложенията на партията си за алтернативен бюджет за 2019 г. на вече внесения от властта. По думите й "изчезването ни като нация" и "демографската катастрофа" са най-важният проблем и затова партията й предлагала финансови правила и разходи за битка с него. Според Нинова бюджетът на ГЕРБ, който самите управляващи наричат социален, напрактика замразява 16 вида социални плащания.

Една от идеите е например стимулиране на младите семейства, в които и двамата родители работят и се осигуряват с еднократна държавна помощ от 6400 лв. при раждане на второ дете. Освен това се планира и въвеждане на семейно подоходно облагане - например семействата да могат да спестяват до 50 лв. от данъка върху доходите на физическите лица за всяко дете.

"Мек" вариант на прогресивен данък

Социалистите продължават да настояват плоският данък от 10% върху доходите на гражданите да се премахне, но предлагат мек вариант на прогресивно облагане. Идеята им е максималният осигурителен доход от догодина да стане 3900 лв., а с растяща ставка да се облагат само сумите над него - тоест от 3900 лв. на месец нагоре. До това ниво данъкът остава 10 на сто, а сред това стига до 25% върху сумата над осигурителния доход плюс данъка от 10% за сумата до прага. Според изчисленията на левицата това щяло да засегне малък процент от работещите, защото 75% от хората на трудов договор в момента получавали до 700 лв. Стъпката на прогресивния данък е 1300 лв. Така например за доходи от 3901 до 5200 лева ставката е 12,5%, а за тези от 5201 до 6500 лв. - 15%. Над 2000 лв. в страната получава едва 2% от населението, твърдят от БСП. 

Корпоративният данък обаче остава 10%.

По-нисък ДДС за лекарствата и хляба

ДДС върху лекарствата да падне от 20 на 9%, а върху хляба - на 5%, предлагат още социалистите. Според сметките им това ще струва на държавната хазна общо около 400 млн. лв., но това ще се компенсира с доходи по другите пера. 

От столетната партия предлагат също така минималната работна заплата догодина да стане 640 лева и да се преизчислят старите пенсии - нещо, което не е правено от 2009 г.

От БСП обясниха, че от ГЕРБ години наред залагат по-ниски приходи от косвени данъци от реално възможните, които след това се "преизпълняват". Следва разпределяне на излишък с еднолични решения и постановления на Министерския съвет. Въпросните харчове се правят "по политически съображения" и чрез заобикаляне на приетия от Народното събрание бюджет за съответната година.

Това е причината левицата да настоява за промени в Закона за публичните финанси, според които правителството да има право да харчи по свое усмотрение до 1% от бюджетния излишък. Всяко друго отпускане на пари извън гласуваната финансова рамка за годината да става с решение на парламента - тоест чрез процедура по актуализация на държавния бюджет, искат социалистите.

БСП настоява и за ръст на процента от БВП, който се разпределя от държавата. За 2019 г. например този процент се доближава до 40 на сто, но в тригодишната прогнозна рамка преразпределението е около 35% от БВП, изчисли Румен Гечев. По думите му това значи, се само предизборно ГЕРБ и "сателитите" искат да харчат повече, а в следващите години отново има спад. 

БСП иска още 1 учебник по всеки предмет, който да е валиден за цялата страна, както и гарантиране на безплатни учебници на всички ученици от 1 до 12 клас. Не бе предоставен отчет колко би струвало това. От левицата все пак признаха, че в секторите "образование" и "здравеопазване" ГЕРБ и "Обединените патриоти" за догодина превдиждат сериозен ръст, но парите не се харчели целесъобразно и ефективно. Нинова обяви, че БСП настоява например за изплащане на дълговете на болниците от държавата. 

Социалистите няма да се регистират за пленарното заседание във вторник, на което ще бъдат разглеждани на първо четене проектите за бюджет на общественото осигуряване, на НЗОК и на държавата за догодина. Ако управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" съберат кворум обаче, левицата ще участва в дебатите, стана ясно още от думите на Нинова. 

"Отнехте ни Шенген и европейското бъдеще"

Хората, които са получили неправомерно българско гражданство на база български произход без да имат такъв да бъдат издирени и паспортите им да бъдат отнети, поиска още Корнелия Нинова в коментар на случая с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. Скандалът с обвиненията в корупция за търговия с българско гражданство според левицата значи, че цялото правителство трябва да си ходи:

„Искаме оставката на цялото правителство, защото то нанесе на страната ни такъв удар пред Европа, както никой до сега. Шенген бе темата, по която работеха всички правителства досега. С това, което направиха с българските паспорти и гражданство, ни върнаха десетки години назад“, заяви Нинова

Водачката на социалистите допълни, че докато Борисов е разхождал премиери на други държави по границата с Турция да показва как с оградата пазим Европа от нелегални мигранти, през държавните институции легално са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да са български граждани.

„Продадоха не само най-ценното  - българската национална идентичност, но и европейските ценности“, заяви още тя.

Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да не се крие зад патриотите.

„Това е политика на правителството. Цветанов беше избран за член на УС на Европол. Ще сезира ли колегите си там, как България допусна пробив в европейската сигурност“, попита социалистката, повтаряйки, че  управлението е допуснало пробив не само в българската, но и в европейската сигурност.