САЩ изцяло спазват договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди участието си в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

В Европа бяха разположени нови руски, а не американски ракети, добави той. Новите руски ракети подкопават договора. Тези ракети бяха изпробвани в продължение на години, те са преносими и могат да носят ядрени бойни глави, уточни Столтенберг.
Всички трябва да призовем Москва да спазва договора прозрачно и изцяло. Не искаме нова надпревара във въоръжаването, добави генералният секретар. 

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици. Споразумението укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

Горбачов и Рейгън подписват Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовността на Вашингтон да се оттегли от договора заради поведението на Москва. Междувременно Русия съобщи за въоръжаването си с нови далекобойни ракети, способни да преодолеят всякакъв противоракетен щит.

Руският президент Владимир Путин повдигна темата за решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. на съвещание по развитието на въоръжените сили с водещи представители на министерството на отбраната, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

"Решението на САЩ да се изтеглят от договора не може да остане и няма да остане без отговор", заяви Путин.

Той отбеляза, че Русия е реагирала на американската програма за противоракетна отбрана с разработване на нови оръжия, които според него са способни да проникнат през всеки евентуален ракетен щит.

Путин същевременно изрази надежда, че Москва и Вашингтон могат да водят преговори за контрол над въоръженията с цел намаляване на напрежението, отбелязва АП.

Руският лидер констатира влошаване на обстановката в света, по-специално на Корейския полуостров, в Украйна и в Близкия изток. Той заяви, че усъвършенстването на военната подготовка, включително отчитайки натрупания в Сирия боен опит, и снабдяването на армията и флота със съвременно въоръжение и техника са приоритетни задачи в развитието на руските въоръжени сили.

В най-скоро време новите руски военноморски кораби ще получат свръхзвукови далекобойни ракети, с които ще могат да свалят крилати и балистични ракети на стотици километри разстояние. Ще се сдобият и с възможността да прехващат противникови палубни изтребители, още докато излитат - "още над самолетоносача", пише "Известия".

Източници от Министерството на отбраната в Москва информират, че изпитания на новите управляеми боеприпаси за "уникалните" руски зенитни комплекси "Полимент-Редут" са насрочени за идната година. Експерти твърдят, че тези ракети радикално ще увеличат бойните възможности на руския флот, по-специално в отбраната на стратегически обекти.

Точните тактико-технически данни на новите оръжия още не са огласени, но вестникът предполага, че ракетите ще могат да поразяват аеродинамични цели на разстояние до 400 км и на височина до 35 км.

Така новите руски фрегати и корвети ще получат според него "дълга ръка", с която ще могат да изграждат безопасна зона с радиус няколкостотин километра около морски и сухопътни обекти. Зона, непреодолима и за крилати, и за балистични ракети, дори за дронове, изтъква изданието.

Руските въоръжени сили отделят максимално внимание на противовъздушната отбрана, отбелязва "Известия". В момента армията на Русия разполага в Крим автоматизирана система за управление, която ще свърже всички средства за ПВО и авиацията на полуострова. Под общо управление ще минат изтребителите, бомбардировачите, щурмовите самолети, бойните хеликоптери, дроновете, комплексите за ПВО и радарите, пише БТА.