Телохранителите на Путин биват възнаграждавани с високи държавни постове и със скъпи парцели земя край Москва, пише британският вестник "Таймс", позовавайки се на разследвания в руската преса. 

"За да станеш министър или губернатор, в други държави е важно да имаш добро образование и да се трудиш дълго за кариерното си развитие", пише изданието. Но в Русия много по-важно е да си приближен на президента, за да постигнеш тези цели.

Като пример се сочи Виктор Золотов, който над 10 години - до 2013 г., е отговарял за сигурността на Владимир Путин и неговото семейство.

Преди две години Золотов е бил назначен за началник на Росгвардията. Освен това той, както и други пазачи, са получили големи площи земи на стоиност десетки милиони долари.

Скъпоценната земя се намира в непосредствена близост до резиденцията на президента Путин в Ново Огорьово. По-рано тя е принадлежала на совхоза на НКВД, предшественика на КГБ. След разпадането на Съветския съюз, земята е била приватизирана от работниците, които са я обработвали. Но през 90-те години земята им е отчуждена.

Сега там отдалеч се виждат огромни постройки като дворци, пише "Таймс", цитирайки материал в "Новая газета". Те са защитени от любопитните с огромни дувари.

Сред получилите земя там е и Виктор Золотов, който се познава с Путин от началото на 1990 година. Той напълно отрича обвиненията в печата, че той и роднините му са присвоили земята там незаконно, но нито един път досега не е дал обяснение откъде е взел парите за покупката.

Освен Золотов и други пазванти неочаквано са забогатели като от тотото. Сред тях е Андрей Дюмин, който 17 години е бил в екипа, орханявал Путин. Често той с гордост се наричал "пехотинецът на Путин".

През 2016 година Дюмин бе назначен на поста губернатор на област Тула. Само две години след като лично е участвал в операции по анексирането на Крим, както се твърди в пресата.

Дюмин имал по-малко хектари от Золотов, но явно достатъчно, защото по данни в медиите струват около 4 милиона долара.

На територията на бившето ТКЗС площи са получили и роднини на шест други телохранители на Путин, а други двама са купили парцели на свое име, пише в заключение "Таймс".