Отлагането на влизането в сила на изисквания за наличие на общи устройствени планове на общините и само в тези случаи да се разрешават строежи извън урбанизирани територии например вече е факт на първо четене. Депутатите гласуваха промени в Закона за устройство на територията, предложени от ГЕРБ, и нито един народен представител не беше против. Опозицията от БСП се въздържа. 

Очаква се окончателното гласуване да е другата седмица, а с това новият срок, в който всички 265 общини трябва да имат ОУП, а ако нямат - ще има ограничения в строителството, ще стане 1 януари 2021 г. Иначе изискванията трябваше да са факт от 1 януари 2019 г.

Целта на изискванията за ОУП и забраната при липса на такъв да се строи извън урбанизираните територии на общините беше да се спре безразборното и най-често твърде съмнително застрояване, например по Черноморието и в останалите курорти. Девет години обаче не стигат за това - защото удължаването на срока е трето поред.

Повод за новото отлагане е обстоятелството, че в голяма част от общините все още не са налице одобрени и влезли в сила общи устройствени планове. Според управляващите забавянията са свързани с оспорване на процедурите за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки; затруднено набавяне на необходимите изходни данни и информация, свързани с устройството на съответните територии; продължителност на процедурите за обществено обсъждане; забавяне на съгласувателните процедури с централни и териториални администрации, експлоатационни дружества и най-вече с Министерството на културата и Министерството на околната среда и водите и обжалване на екологичните оценки. 

Вносителят на законопроекта Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че с неохота са предложени тези промени. Само 70-80 общини в страната имат ОУП въпреки задължението за това, а има и общини, които не припознават важността на този проблем, твърди депутатът.

Според него трябва да се прецизират текстовете и отсрочката да не важи за всички общини, а само за тези, които по обективни причини не са започнали изработването на тези планове.

ДПС подкрепя предложението за удължаване на срока, каза Танер Али. По думите му обаче трябва да се помисли за финансова подкрепа за онези общини, които са с по-малък бюджет и нямат възможност да изработят такива планове.

Ненков отговори, че проблемът не е липсата на пари, защото всяка година от бюджета на регионалното министерство се заделят около 5 млн. лв. за целта. Има обаче липса на желание от страна на някои общини да изработят ОУП.

"За някои общини е по-изгодно да не правят общи устройствени планове, защото сега могат да си застрояват, да си правят изменения на плановете както искат, без да минават дългата процедура по изработването на общ устройствен план, без да минават през обществени обсъждания", призна представителят на ГЕРБ.