Министерството на отбраната да може да прекратява обществени поръчки за хранене на армията при форсмажорни обстоятелства – като дълги обжалвания на търговете. Това поиска днес вицепремиерът и ресорен министър Красимир Каракачанов, който бе поканен в комисията по отбрана в парламента заради разразилия се скандал с изхранването на военнослужещите.

Сагата се точи от 2015 година като трима министри подред, в т.ч. Каракачанов, заради обжалвания и съдебни процедури по търг за доставчик за храна, изхранват военните „на парче“ – давайки им левовата равностойност на порциона или обявявайки малки поръчки, на стойност под 30 000 лева. Причината да се прави това е, че по закон на военните се осигуряват безплатна храна и напитки при тренировки, учебни занятия, лагери, за военните клубове, почивните станциии пр. След репортаж на бТВ за изхарчени по този начин 31 милиона лева, темата стана обект на интерес и за депутатите. И така Каракачанов се озова днес в парламентарната комисия.

От думите му стана ясно, че сега за МВР има предвидена възможност при невъзможност да се сключи договор с избрана фирма за срок от над шест месеца, то министерството има право да обяви нов търг. И поиска такава възможност (породена от „тълкуване“ на Агенцията по обществените поръчки, б.р.) да бъде дадена и на Министерство на отбраната. Той отрече ведомството му да е в хипотеза на незаконосъобразни действия.

През лятото на 2015 г. военните останаха без безплатна храна заради изтичане на договора на тогавашния доставчик. МО обяви нова обществена поръчка за близо 26 милиона лева без ДДС. От 16 фирми, класирани са 7. Но отпадналите подават жалби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Върховния административен съд (ВАС).

Още тогавашният министър Николай Ненчев, а после и наследникът му – служебният министър Стефан Янев, предприемат „тактиката“, която се прилага и до днес – заради законовото изискване доставката на храна да не спира.

Тази година ВАС излезе с окончателно решение, че процедурата трябва да продължи в някои позиции, но МО не се съобрази с това решение с мотива, че има нов Закон за обществените поръчки и прекрати търга.

„От 2015-а насам трима министри на отбраната са били принудени да действат в тази ситуация. Мен ме интересува само едно – армията да е нахранена. Проблемът не е в МО, а заради това, че до април 2018-а проблемът не е бил решаван заради обжалвания. Най-голямата грешка е, че се стигна до кетъринг и други такива форми. Оплаквания за храната от страна на военнослужещите от 2015-а няма. Не ме интересува коя фирма ще спечели, коя какви интереси има. Приказки за корупция не приемам. Няма корупция и оплаквания за качеството на храната за разлика от предишни години. Всичко останало са спекулации на дребно от страна на политически субекти и заинтересовани лица“, посочи днес пред депутатите Каракачанов и допълни:

„За да няма такива спорове - да има поправка в закона за отбраната - да се реагира при ситуация, в която няма договор. Практиката е при невъзможност да се сключи договор в срок от шест месеца, а тук имаме три години и шест месеца.“

Идеята на военния министър е поръчката да бъде разбита по региони – „да няма битка между големи икономически субекти“.

„Буквално до 8 август, когато съм подписал заповедта за прекратяване, казусът е бил извън нас – продължили сме практиката на двама министри. Не приемам внушенията, че сме искали да премахнем конкурентното начало. Вината не е при нас. Не съм юрист, но доколкото съм запознат, по време на обжалване не можем да правим нова поръчка“, посочи още Каракачанов.

Юристи обаче смятат, че промяна в законодателството не може да е причина за прекратяване на обществената поръчка. Конкретно тази обаче все още е в процес на жалене, чака се произнасяне на КЗК и ако измененията, предлагани от Каракачанов минат - то той вече ще има основание да прекрати търга и да потърси нови доставчици на храна за армията.