„С вчерашните допълнителни точки, които разгледахме и приехме, с едно изречение - показваме доброто си отношение към Великобритания“, заяви днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Той участва в последния за годината Европейски съвет, който приключва днес.

В полунощ лидерите на 27-те страни от ЕС без Великобритания обявиха, че "Брекзит" не подлежи на предоговаряне.

„Оттук нататък е работа на британците, на техния парламент да приемат, да не приемат. Ние нашата работа си  свършихме“, допълни Борисов.

По време на съвета е била приета негова идея, която засяга най-вече България. Тя е с особено внимание да се следи за българските граждани, които учат и работят в Обединеното кралство, и за британските граждани у нас.

На 19 декември председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер трябва да представи план за подготовка за "Брекзит" без сделка. Всичко зависи дали британският парламент ще одобри постигнатото споразумение между Брюксел и Лондон.

„Ако ме питате дали съм оптимист, не съм. Ако питате дали считам, че ще бъде прието от британския парламент – считам, че няма. Но да не предопределяме. Дано ме опровергаят“, каза българският премиер.

За санкциите срещу Русия

Борисов бе попитан в кой лагер е България по въпроса за санкциите срещу Русия. Вчера Европейският съвет реши единодушно те да бъдат удължени. Като мотив бяха изтъкнати агресията на входа на Азовско море и неспазването на Минските споразумения за Донбас.

„Разделението е само вътре, в изказванията, за протокола. С абсолютно мнозинство, без нито един „против“ се приемат решенията. Но моето мнение беше ясно и категорично – незабавно да се пуснат поне обикновените украински моряци. Независимо от вътрешнополитическите промени, които имат да решават в тези две страни, те да седнат да затворят този конфликт. България е изключително уязвима в него не само заради транзита на газ, но заради близостта до акваторията на Черно море. Така че истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение“, отговори той.

За миграцията

„Европа вече е във фаза заради вътрешнополитическите проблеми във всички страни всеки да се спаси поединично чрез едно „общо“ решение. Затова сме против да се разделят решенията. Защото сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всички го отчитат. Така че всяко едно решение за разделяне на пакета ни поставя под риск“, смята Борисов.

Премиерът мотивира опасенията си:

„Ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим за тях. И като мине един определен момент, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделят.“

За следващата многогодишна финансова рамка

Борисов настоял многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. да бъде приет в рамките на този Европарламент и тази Еврокомисия, а не до ноември 2019 г.

„Защото идат евроизбори, докато се конструира парламент, може и да не стане през следващата година. Настоях да останат кохезионната политика, общата селскостопанска политика“, каза министър-преседателят.