Украинският президент Петро Порошенко обяви в събота създаването на автокефална православна църква в Украйна, предадоха ТАСС и Франс прес, съобщава БТА.

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор, предаде ТАСС.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от потира на Москва", предаде Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщава ТАСС. 

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври, отбелязва Франс прес.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно. 

Вартоломей възнамерява да връчи томоса (указа) за автокефалия на украинската църква на 6 януари, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Вселенската патриаршия.

"Патриаршията приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний (да посети Истанбул) на 6 януари, за да му връчи томоса за автокефалия", заяви представител на патриаршията.