"Ливърпул" разби "Манчестър Юнайтед" в голямото дерби на английския футбол - 3:1 от 17-ия кръг на Висшата лига. Дербито обаче бе далеч от най-добрите си времена, тъй като на "Анфийлд" треньорът на гостите Жозе Моуриньо бе паркирал не един, а два автобуса пред вратата си.

Въпреки това "червените" намериха начин да се справят с тази откровено защитна философия и се завърнаха на върха с 45 точки - с една повече от втория "Манчестър Сити". "Манчестър Юнайтед" е шести с 26 т. и това е най-лошият актив на клуба след 17 кръга в историята на Висшата лига.

Напълно според очакванията Моуриньо заложи на дефензивна схема, като бе групирал отбора си дълбоко в половината му. Обратно - домакините "награбиха" своя опонент още от първите минути.

Те пресираха съперника, лесно отнемаха топката и бързо стигаха до вратата на Давид де Хеа. "Юнайтед" нямаше и идея да атакува.

В 24-ата минута Фабиньо даде брилянтен пас на Садио Мане зад защитата на "червените дяволи" и нападателят откри резултата.

Само девет минути по-късно се случи нещо напълно нелогично - манчестърци изравниха. Това стана след една от редките им атаки, при които успяха да си подадат топката. Ромелу Лукаку получи пас отляво и центрира, вратарят Алисон не се намеси добре и Джеси Лингард успя да прати топката в мрежата.

Иронията е, че в последните дни се изговориха и изписаха ред хвалби по адрес на Алисон, който спаси тима си в Шампионската лига срещу "Наполи" и така го класира напред (1:0 на "Анфийлд").

До края на полувремето на моменти "Юнайтед" бе по-равностоен, но "Ливърпул" пак бе отборът, който търсеше атакуващия футбол и гола.

Малко след почивката Де Хеа спаси удар отблизо на Роберто Фирмино, а Салах не успя при добавката. Натискът на домакините се засилваше, докато гостите контраатакуваха много рядко, а изобщо не се и опитваха да задържат топката в средата на терена и да градят игра.

"Ливърпул" мачкаше, макар и да нямаше чисти голови положения. Юрген Клоп направи смени и една от тях му осигури трите точки.

В 73-тата швейцарският национал Джердан Шакири "разстреля" Де Хеа при разбъркване - 2:1. Пак той напрактика сложи точка в 81-ата. "Юнайтед" нито веднъж не застраши истински Алисон през вторите 45 минути, а при малко повече стръв и точност тимът на Клоп можеше да разгроми вечния си съперник.

Покрай мача отново се заговори за съдбата на най-скъпия играч в историята на "Манчестър Юнайтед" - Пол Погба, закупен през лятото на 2016 г. от "Ювентус" за 105 млн. евро. Французинът е в конфликт с Моуриньо и днес отново не попадна в титулярния състав, а е здрав. Не се появи на терена и като смяна.

В. "Дейли мирър" написа, че "Юнайтед" опитва да се отърве от халфа още през зимната пауза. И най-сериозният кандидат да го вземе е "Ювентус". Имало вариант за преотстъпване до лятото, размяна на играчи и т.н. Засега двата клуба не коментират. Няма и реакция от мениджъра на играча - Мино Райола.

А 17-ият кръг ще се запомни и със загубата на "Арсенал" на терена на "Саутхемптън" - 2:3. Така "светците" сложиха край на серията от 22 мача на "топчиите" без загуба във всички турнири. "Челси" измъкна 2:1 срещу "Брайтън", а "Манчестър Сити" не си позволи грешка срещу "Евертън" - 3:1.

Така класирането в челото има следният вид: "Ливърпул" - 45, "Манчестър Сити" - 44, "Тотнъм" - 39, "Челси" - 37, "Арсенал" - 34, "Манчестър Юнайтед" - 26 и т.н.