ЕВН поиска шоково поскъпване на тока в Южна България от 1 октомври. Сметките на дружеството показвали, че цената на енергията трябва да се вдигне със 17,9%, съобщиха от дружеството.

От енергото обясняват, че предложенията им се базират на същите принципи, следвани от компанията при всяко едно от своите ценови заявления досега: разходно-ориентирани цени, избягване на скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи. Освен това от ЕВН се стремели да се възобнови нормалния темп на инвестиране в мрежата и клиентското обслужване. От компанията посочват, че досега това е било невъзможно заради пречките, които е създавала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през последните години.

Имайки предвид тези основни принципи, изчисленията на ЕВН показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България е 17,9%. От това увеличение 7,2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК), а за дружествата на EVN ще останат реално 10,7%. Това е така, защото внесените от ЕВН заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която ЕВН купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа, обясняват от компанията.

Ако се приеме предложението, крайните цени (без ДДС) за битовите клиенти на ЕВН биха били:

Дневна тарифа: 0,18205 лв/квтч

Нощна тарифа: 0,11244 лв/квтч.

"Ако се приемат тези наши предложения цената по фактурите на един клиент, който сега има примерно сметка от 45 лева ще се увеличи до 53 лева без ДДС", обясни  председателят на управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер. 

Той обясни и че не е привъженик на идеята за поетапно увеличаване на цените.

"Искаме от регулатора реални разходи. Тези цени коригират грешките на ДКЕВР от миналите ценови решения. Те дават реална представа за разходите", каза Золфелнер.  Той допълни, че дружеството не може да остане в това състояние и да не инвестира.

Другите две енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ и Енерго Про все още не са внесли предложения за корекции на цената на тока, съобщиха от ДКЕВР