Положението със загражденията или т. нар. парапети около Народното събрание, които стоически бранеха депутатите близо година, стана съвсем оплетено.

Както Клуб Z пръв писа, през миналата седмица СДВР прати официален отговор по Закона за достъп до обществена информация до един от протестиращите - Борис Рангелов. Два от въпросите му бяха ползвало ли е МВР чужди парапети в зоната около парламента и каква сума е платило за наем.

Част от отговорите бяха, че СДВР е извършила проверка и установила "следната фактическа обстановка":

"... В СДВР няма постъпила информация, отнасяща се до използването на заграждения, които не са собственост на Министерството на вътрешните работи."

"... СДВР не е използвало външни услуги от частни фирми."

Според столичната полиция заплаха за депутатите наложила ограждането на "пъпа" на София за толкова голям период от време, но това сега е друга тема...

Както пак Клуб Z писа, на първата си отчетна пресконференция по-рано днес служебният министър и политическото ръководство на МВР установиха своя фактическа обстановка, доста по-различна от тази на столичните им подчинени. Мот-а-мо в устата на Йордан Бакалов тя звучеше така:

"На 13 ноември 2013 г. фирма "ВИП Секюрити" ЕООД предоставя 69 парапета , които са монтирани в района на Народното събрание. Металните заграждения са оставени до 4 август 2014 г. Това е, естествено, според справки на СДВР - то наистина е така. "ВИП Секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 преградни парапета на СДВР, както и фирма "Балкан Стийл Инженеринг" е предоставила отново безвъзмездно 5 броя защитни пана на СДВР.

И двете дарения според нас като ръководство нарушават заповедта на министъра на вътрешните работи, която забранява частни фирми да правят дарения на Министерството на вътрешните работи."

Такааа, значи някой някого май е поизлъгал, обаче фактът, изговорен от министъра, си е факт - забрана за дарения от фирми към МВР наистина има.

Ами, ако "ВИП Секюрити" не е знаела, че прави дарение? Май това пък излиза от третата "фактическа обстановка" - тази на фирмата, която бе разпространена в нарочно съобщение до медиите следобед. То звучи така:

"Позиция на ВИП Секюрити във връзка с казуса с огражденията около Народното събрание
Здравейте,

Във връзка с казуса с огражденията около Народното събрание, излагаме накратко фактите:

"ВИП Секюрити" е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България. Ясно и категорично е заявено, че се очаква положителен отговор.

Огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка. Те не са дарени. Нито са дарение за МВР. Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание.

Както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи.

Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията.

Поздрави,

Александър Кръстев"

Поздрави и от нас - на най-дотираното министерство и най-голямата му регионална дирекция, които не могат да се разберат поне да приказват едно и също за 74 парчета желязо!