Опасно е да снимаш дивите животни - особено на Северния полюс. С това операторът Гордън Бюканън от БиБиСи е напълно наясно, но в последния си клип от най-студения континент той успява да го илюстрира и за зрителите по света.

Бюканън снима полярни мечки и други животни от стоманена клетка, укрепена с дебели плексигласови прозорци, която изглежда неуязвима - докато не се появява мъжка мечка, решена да похапне днес с оператора.

"Едно от най-могъщите животни на планетата, едно от най-плашещите животни на планетата, едно от малкото животни, което гледа на нас като храна", описва Бюканън мечката , докато тя се опитва да разбие вратата на убежището му.

После отбелязва, че най-добрата тактика за мечката е да се изправи и да използва най-голямата част от теглото си в горната част на клетката. Мечката прави точно това.

Но за късмет на оператора, накрая все пак се отказва. Равносметката е проста - да бъде измъкнат човек от здравата му черупка вероятно ще струва повече ценни калории, отколкото ще получи от него.

Ето и пълното видео от BBC Earth:

Най-добрата тактика за него е да опре цялото си тегло в горната част, точно както прави, като бута убежища на