Цената на петрола падна до $53 за барел в сряда под натиска на увеличаващия се добив от най-големите членки и нечленки на ОПЕК  и заради безпокойства за икономически спад, който би могъл да отслаби търсенето, предаде Ройтерс.

Руският добив е стигнал постсъветски рекорд през 2018, показаха числата в сряда. Други данни, че американският добив е бил рекорден през октомври и че Ирак е засилил износа си.

 Котираният в Лондон Брент падна с 33 цента до $53,47 за барел в  14,14 часа българско време. По-късно той слезе под $53. На 26 декември той удари $49.93 за барел, най-ниското ниво от юли 2017 година. Американският Брент слезе с 40 цента на $45,01.

По-късно в сряда цените на петрола се повишиха с 3 процента, следвайки американските фондови пазари, които също успяха да компенсират част от по-ранните си загуби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дилърите обаче посочиха, че притеснения за увеличението на добива на петрол и отслабването на световните икономически тенденции вероятно ще ограничат растежа на цената на черното злато.

Фючърсите на лондонския сорт Брент от Северно море с доставка през февруари поскъпнаха с $1,69 или 3,2 процента до $55,46 за барел, след като по-рано поевтиняха до $52,51.

Котировките на американския лек суров петрол с доставка през февруари се повишиха с $1,37 или с 3 процента до $46,78 за барел, след като потънаха до $44,35. 

Американският фондов пазар покри част от загубите си в предобедната търговия, подкрепяйки цената на петрола. Петролните фючърси напоследък вървят ръка за ръка с Уолстрийт, отбелязва агенцията.

Цените на петрола паднаха за първи път през 2018 година от 2015 година, след като купувачи напуснаха пазара през четвъртото тримесечие, заради безпокойства от свръхпредлагане и забавяне на икономическия растеж.

Растящото шистов добив помогна на САЩ да станат най-големият производител на петрол в света, изпреварващ Саудитска Арабия и Русия. Производството на петрол близо до или на рекордни нива и в трите страни.

Добивът на петрол в Русия е нараснал с 1,6 на сто през 2018 година до 555,837 милиона тона, сочат данни на Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс, цитирани от ТАСС и БТА.

През декември добивът е нараснал с 4,5 на сто до 48,4 милиона тона.

За отчетния период износът на петрол от Русия се е увеличил с 0,3 на сто до 257,67 милиона тона. През декември показателят е нараснал с 11,3 на сто до 22,9 милиона тона.

Американският президент Доналд Тръмп приветства падащите цени.

“Мислите, ли че е просто късмет, че цените на бензина са толкова ниски и падат? Ниските цени на бензина са като още едно понижаване на данъците!”, написа той в Туитър.

През декември индексите показаха забавяща се производствена дейност в Азия, главният регион, от който зависи търсенето на петрол, припомня Ройтерс.

Признаците на свръхпроизводство илюстрират предизвикателството за ОПЕК и Русия, които се опитват да стабилизират цените, като намалят дневния добив с общо 1,2 милиона барела на ден.

Енергийният министър на Обединените арабски емирства, които членуват в ОПЕК, каза във вторник, че очаква равновесие на пазара през първото тримесечие на новата година.