Тридесетгодишният Ерик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на "жълтите жилетки", е бил задържан снощи близо до парижкия булевард "Шанз-Елизе" и е в предварителния арест за "организиране на демонстрация без предварително разрешение". Това съобщи в четвъртък френският всекидневник "Фигаро", като се позова на парижката прокуратура.

Друе е бил задържан на път към "Шанз-Елизе", където бил призовал свои симпатизанти да се съберат. По-късно световните агенции съобщиха, че активистът е освободен без да са му повдигани обвинения.

Друе е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн.

Вчера той разпространи във Фейсбук видеоклип, в който апелира за "действия" на прочутия парижки булевард.

"Довечера няма да правим голяма акция, а ще раздрусаме общественото мнение. Не знам дали ще има кой да дойде с нас на "Шанз-Елизе". Всички ще отидем там без жилетки", каза Друе.

Няколко десетки души без жилетки се събраха снощи пред закусвалня на "Макдоналдс" на "Шанз-Елизе", близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе. Парижката префектура съобщи, че е задържала за установяване на самоличността и други негови съмишленици.

На 22 декември Друе беше задържан за организиране на демонстрация на "жълтите жилетки" и по-късно беше поставен в предварителен арест за "носене на забранено оръжие" - палка, и за "участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм".

Тогава Друе беше поставен под полицейски надзор и му беше забранено да носи оръжие, припомня "Фигаро".