ВЕНИ МАРКОВСКИ

Някакъв човек, представен* в ефир от водещия Димитър Цонев, че уж бил бившия премиер Бойко Борисов, напада бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев за това, че бил заеквал. Г-н Стойнев, когото не познавам, заеква леко (което почти не се забелязва), но това е без значение, защото говори много по-смислено от индивида, представен уж за Бойко Борисов. 


Вижте целия клип или направо идете около 14:00 мин, както и после, в продължение на около минута след 16:35 мин, както и в 17:50 мин.

Напомням ви, че преди две години Комисията за защита от дискриминация откри** дискриминация в реклама на "Нестле", като в решението се казва "чрез рекламата е осъществен тормоз по отношение на лицата, притежаващи говорния дефект „заекване", чрез представянето му многократно в рекламата на сладоледи "Магнум Чи Чи". Известен факт е, че лицата, притежаващи който и да е от видовете заекване, обикновено се притесняват от този си проблем, а в случаите, когато той е показан в реклама, ги поставя в по-неудобно положение, посочват от там." 

Това решение на КЗД беше предхождано от друго решение*** - на Национален съвет за саморегулация, Етична комисия на Република България, в което се казва "Етичната комисия е на мнение, че процесната търговска комуникация е в нарушение на чл. 4.1 от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

"Чл. 4.1. Търговската комуникация трябва да уважава всички аспекти на човешкото достойнство". 

Не мога да повярвам, че бившият премиер е в състояние да нападне по такъв грозен начин свой политически опонент - или когото и да е. 

Вярно, че Борисов е нееднократно санкциониран от Комисията за защита от дискриминация, но това беше по времето, когато бе кмет. 

Престоят му на "Дондуков" № 1 би трябвало да му се е отразило добре, а не зле.

Да ви напомня само някои от хората, които заекват, за да разберете как опитът за подигравка на човека, представен за Бойко Борисов, може да рикошира върху истинския бивш премиер: актьорите Роан Аткинсън, Хю Грант, Брус Уилис, Джулия Робъртс и др., политици като: Джо Байдън (вицепрезидент на САЩ), Уинстън Чърчил, гръцкият оратор Демостен и др., певци от сорта на Елвис Пресли, Кайли Миноуг и т.н.

Представете си как готовият за бъдещ премиер Борисов започне да се подиграва със заекването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън на следващата среща на НАТО?!

Упрек заслужава и водещият, който остави човека, представящ се за Борисов да се намесва с реплики, да прекъсва Драгомир Стойнев, докато последният говореше. Не е професионално, а дори и Митко Цонев да е искал да постави бившия премиер в неудобно положение, пак не е правилно - спрямо госта му.
______
* - Казвам "представен", защото не мога да си помисля, че бивш премиер и с мерак да бъде отново премиер, може да се изразява по такъв груб начин към човек с говорен проблем.
** - Прочетете повече тук: http://news.ibox.bg/material/id_631888746
*** - Решението на НСС е тук: http://www.cross.bg/komynikatziya-bulgariya-reklama-1319126.html

Текстът е публикуван на страницата на Вени Марковски във фейсбук.