На последните парламентарни избори ДПС в с. Войводиново е получило 6 гласа от общо гласували 965 избиратели. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той изчете декларация по повод етническото напрежение в България от последните дни. С резултатите от изборите отхвърли внушенията, че ДПС има нещо общо с това напрежение.

"Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Също така е ужасно и онова, което се случи в Павел баня и в Благоевград. Съчувстваме искрено на пострадалия командос, на курсантите, на възрастния човек от Павел баня и момчето от Благоевград, на техните близки, пожелаваме бързо възстановяване", каза Карадайъ.

Според него обаче причината за всичко това се корени в действията на управляващите.

"Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години. Трябваше, но не се получи. Напротив, станахме свидетели на груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти. Моделът е един и същ - в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание", заяви Карадайъ. 

И допълни:

"Докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в гр. Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото "Заедно".

Според Карадайъ такова разделение не е имало дори в зората на демокрацията.

"ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото вместо да ги решават. От ДПС категорично настояваме час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си – виновните да бъдат наказани и да започне прилагането на комплексни ефективни мерки за решаването на проблемите с визия и отговорност към бъдещето. ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство. ДПС настоява прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората", каза още Карадайъ.