Битката на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2" става все по-странна. Но и последното обостряне чрез заплашителното писмо на американския посланик в Берлин, изпратено да германски фирми, най-вероятно няма да промени гледната точка на Германия да продължи да се бори за осъществяването на проекта.

Американците играят със скрити карти. Внушават, че ставало въпрос за спасяването на Европа от лапите на Путин. При внимателно вглеждане основният им аргумент не издържа – "Северен поток 2" увеличавал зависимостта на Европа от руски газ. Съвсем друго е важно за САЩ.

Според прогнозата на специалисти през следващите десет години САЩ ще заемат трета позиция като износител на втечнен газ (Liquefied Natural Gas, или съкратено LNG).

Големите залежи от шистов газ осигуряват изгодно снабдяване с гориво на собствената им индустрия. А при втечнена форма е налице и потенциал да се превърне в експортен шлагер. Трябва само да се открият подходящите пазари.

В това отношение американските фирми, подкрепяни от правителството, имат опит. Примерно американски концерни лобираха за износ на LNG за Полша. Резултатът е дългосрочен договор за доставки. Така Полша, която е отявлен враг на "Северен поток 2", в бъдеще ще внася LNG от САЩ. С голямо удоволствие американски фирми биха доставяли от горивото и на германски клиенти. Естествено че газ от Русия е досаден конкурент.

Не е случайно, че един от получателите на заплашителното писмо на американския посланик в Германия Гренел е шефът на BASF (най-големия германски химически концерн – б. р.). От изключителен интерес за BASF е изгодно снабдяване с газ и ето защо участва при финансирането на "Северен поток 2". Който в тази връзка заплашва концерна, той улучва болезнено място. За химическата индустрия земният газ е важна суровина. От десетилетия браншът в Германия се радва на сигурни и изгодни доставки на руски газ. Според експерти само посредством "Северен поток 2" годишно в Европа ще се спестяват до три милиарда евро.

Американският LNG е значително по-скъп от руския. Ако не се построи "Северен поток 2", индустрията ще е принудена да купува LNG или други скъпи алтернативи, което би било удар върху конкурентността на европейските фирми и косвена подкрепа за икономиката на САЩ.

Няма разумни аргументи

Не издържа аргументът на американците, че "Северен поток 2" поставял Украйна на колене. Първо – от години Украйна не купува газ пряко от руски източници. По заобиколни пътища през други страни руският газ достига до Украйна. Второ – поради капацитета си "Северен поток 2" няма да е в състояние да измести транизитирането на газ през Украйна. Дори руската страна е убедена в необходимостта и в бъдеще да транзитира газ за ЕС през Украйна.

Не е вярно и внушението на американците, че цяла Източна Европа била против "Северен поток 2". Примерно в Чехия много добре знаят, че ще спечелят от газопровода. Тръбата в никакъв случай няма да се строи, за да могат германците да осигурят доставките си на газ в разрез с интересите на съседките си. Според всички досегашни прогнози само част от газа от "Северен поток 2" ще се изразходва в Германия. Голяма част ще се насочва към Чехия.

"Северен поток 2" ще доведе до допълнителна ликвидност на пазара и ще стабилизира снабдяването с газ.

Все повече се топи потенциалът на изнудването. Ако някога Русия би затворила газовия кран, LNG би била скъпа алтернатива.

И цялостният енергиен комплекс е за "Северен поток 2". Нуждата от газ в Европа няма да намалее, а в средносрочна перспектива най-вероятно ще се увеличи или най-малкото ще стагнира.

Това се отнася и до Германия. Последната АЕЦ излиза от мрежата през 2022 г., в най-скоро време предстои и загърбването на въгледобива. Празнината трябва да бъде запълнена. Газът е единствената алтернатива.

Трябва да се добави и фактът, че Холандия, третият по големина доставчик на газ за Германия, реши да намали производствените капацитети с две трети, а през 2030 г. и изцяло да се откаже от добива. Нужна е алтернатива.

Защо Русия така скандално се намеси в Украйна, скорошната демонстрация на сила в Азовско море, целенасочено погазване на правила и норми, с което наля вода във воденицата на САЩ - всичко това остава като тайната на Путин. Би било по-лесно да се лобира за "Северен поток 2", ако Путин би действал по-рационално.