Дори вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва указите за даване на българско гражданство, няма представа колко от тези хора после са останали у нас - плащат ли данъци, осигуровки, къде са чисто физически... Същото важи за Минсистерството на правосъдието и изобщо за цялата държавна машина. За нас това е "нещо, което е абсолютна енигма", окачестви днес Йотова на среща с медиите, посветена на работата на Комисията по българско гражданство, която е към вицепрезидентската институция.

"Ние всички в държавата не знаем с колко от тези хора разполагаме", каза днес Йотова, визирайки пробивите в законовата уредба.

Скоро се чакат промени в Закона за българското гражданство и тя с интерес очаквала да види какво ще се ревизира по него.

На срещата днес от президентството обявиха, че няма да изнасят числа, защото предстои прецизен годишен доклад. Въпреки това стана ясно, че при встъпването си правосъдната министърка Цецка Цачева е заварила около 30 000 висящи преписки. По медийни информации през 2017 г. са издадени 15 000 указа за "нови българи". Огромната част от тях са на база доказване на български произход, докато например по позволеното от закона даване на гражданство и за големи инвеститори вече почти няма заявления.

Прословутата Държавна агенция за българите в чужбина обаче (ДАБЧ) (чийто шеф Петър Харизанов и главният секретар са в ареста за корупция по издаването на паспортите, б.р.) разглежда преписки около година, година и два месеца назад във времето. А само в столичния район "Средец" със служебна адресна регистрация - задължителна при кандидатстване за БГ паспорт, има в момента около 35 000-36 000 души.

Йотова например опитала да провери по избирателните списъци колко от новопридобилите български паспорт са гласували: резултатите били микроскопични, т.е. николко.

Тя смята, че още много трябва да се прецизира нормативната уредба. Към Закона за българското гражданство години наред няма правилник за приложение. Законът за чужденците например целият се върти около Национален съвет - какъвто въобще не съществува.

Вицепрезидентът смята, че изобщо издаването на удостоверение за произход - около което според прокуратурата са се въртели далаверите в ДАБЧ - трябва да се премахне.

Затова пък всяка държава в Европа има специализирана политика за своите сънародници в чужбина, само България не. У нас работата е на парче - между Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието, а напоследък и Министерството на образованието и науката, което единствено върши добра работа с неделните училища, смята Йотова.

Йотова има забележки и по процесуалната част - освен че категорично всеки новопридобил гражданство трябва да знае български (изискване, което неотдавна отпадна), тя смята, че този човек "поне веднъж трябва да изслуша химна и да се закълне пред Конституцията".

"Ние само дето не им го пращаме по пощата", каза Йотова по повод липсата на тържествена процедура по придобиването на БГ паспорт.