Изборите за Европейски парламент през 2014 г. бяха моментът на пробив за радикалните партии. "Алтернатива за Германия", Шведските демократи, испанската "Подемос" - всички те спечелиха първите си места тогава. "Сириза" от Гърция взе шест места, докато през 2009 г. имаше само едно.

Оттогава в страните от ЕС бяха създадени 100 нови партии - някои от които ще изпратят първите си представители в европарламента, след като избирателите гласуват през май т. г.

Кой ще направи пробив през 2019 г.? Ето и справочника на "Политико" за политически формации, които да следим:

"Алтернатива за Германия"

Да, крайнодяснота германска партия спечели седем места през 2014 г., но след това загуби всичките си представители в Европарламента заради националната политика или напускане. Партията, която реши наскоро да започне кампания за излизане на Германия от ЕС, се предвижда да спечели 13 места, според проучване на "Политико".

La République En Marche

Партията на френския президент Еманюел Макрон може да се окаже най-разочароващият новодошъл. Докато някога еврофилите се надяваха, че тя ще стигне до 30 места и ще създаде ядро от нова проевропейска коалиция на либералите, умерените социалдемократи и центристите християндемократи, днес партията се предполага, че ще спечели само 19 места. Междувременно вътрешнополитическият натиск - напоследък основно от "жълтите жилетки" - отвлича вниманието на Макрон от създаването на съюзи извън Франция.

Лъч светлина за Макрон: Неговите депутати в ЕП може да са нужни за създаването на широко, проевропейско мнозинство. Това ще го направи решаващ играч с отслабнала сила, но все пак решаващ играч.

Полските попълнение

От Полша идват две нови движения, които могат да отмъкнат места от двете основни политически партии - управляващата "Право и справедливост" и "Гражданска платформа". Крайнодясната  Кукиз'15, създадена от бивш пънк рокер, спечели 42 места в полския парламент през 2015 г., но се бори да остане цяла. Предполага се, че ще вземе четири места от 52-те, които се полагат на Полша в ЕП, и ще се присъедини към алианса, в който е италианската "5 звезди".

Друго движение, което се намира в център-ляво, и се оглавява от кмета на Слупск Роберт Биедрон, все още не е регистрирано като партия. Според проучвания на общественото мнение то може да спечели пет места, ако влезе в играта.

Пиратската партия на Чехия

Свързаната със Зелените политическа партия е в надпревара с консервативната Гражданска демократична партия за второто място, показват чешките електорални проучвания. "Пиратите" са напът да вземат за своите първи места в ЕП като ще се наредят до германските Зелени като най-големия успех за екоформациите през 2019 г. Крайнодясната партия за свобода и пряка демокрация е друга чешка партия, която може да спечели своите първи евродепутатски места.

Кръстоносците срещу корупцията от Румъния

Две нови партии са в преговори да се явят заедно с обща антикорупционна платформа на изборите през май. PLUS, партията на бившия премиер Дачиан Чолош, вече е избрала своите 43-ма кандидати за евродепутати - макар Румъния има общо 33 места в ЕП. Другата партия е Съюзът "Спасете Румъния", който е трета политическа сила в румънския парламент. Заедно могат да спечелят 18 на сто от вота и шест места, сочат проучвания. 

Новаците от Латвия

Три от петте от партиите, които получават най-високи проценти в социологическите проучвания, не съществуваха преди пет години. За "Кой притежава държавата?", Нова консервативна партия,  Движение "За!" се предполага, че ще спечелят по едно от осемте места за Латвия в ЕП.

Отворената врата на слабата избирателна активност в Словакия

Словакия на миналите избори се запомни с шокиращо ниската си избирателна активност - само от 13 на сто през 2014 г.,  като само 6 на сто от хората под 30 години гласуваха тогава. Всяка новосъздадена партия може да събуди общественото внимание преди вота, за да привлече 87-те процента не гласували и да промени резултатите в Словакия. Партиите с най-големи шансове да постигнат това са дясната Народна партия на нашата Словакия (Котлеба) и "Сме Родина", всяка от които според изследванията, взема по 9 на сто. 

Паневропейското ляво

Нито Демокрация за европейско движение (DiEM25), нито  Volt Europa се представят добре в социологическите изследвания, но и двете паневропейски микропартии вдигат много шум в социалните медии. DiEM25 се оглавява от предишния финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, който се намира в Германия. Volt Europa е създадена от милениуми, които са проевропейски настроени. Партията има структури във всички европейски страни, а е регистрирана като политическа формация в осем от тях.

Материалът е публикуван в "Политико".