С решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе отменено това на правителството от края на 2017 г. за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин", не се слага край на дългогодишния спор между кабинета и местната власт в Банско от една страна и природозащитниците от друга. Точно обратното. Докато ентусиазирани от съдебната победа природозащитници подемат нова инициатива с искане за оставката на министъра на екологията Нено Димов, община Банско и концесионерът на ски зоната настояват за законови изменения. И най-вече за премахването на една запетая. 

Кой подведе кабинета

"Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка!", е надсловът на днешния протест, насрочен за късния следобед пред сградата на Министерския съвет.

Както е известно, в края на 2017 г. Нено Димов предложи, а Министерският съвет одобри частично изменение в плана на "Пирин", с което се даде възможност за строителни дейности на 48% от територията на целия парк: бе разрешено строителството в т. нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих, която е 45 на сто от парка, в зона за туризъм (2.2 %) и в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6 на сто). До последно правителството настояваше, че ще се строи само т.нар. втора кабинка и то в буферната зона. Димов обаче така и не успя да обясни защо ако това е така, се разрешават дейности в близо половината парк.

Последва обжалване на изменението от природозащитници, като според ВАС във финалното му решение на територията на парка се допуска единствено ремонт, но не и изграждане на нови съоръжения. Магистратите се позовават на Закона за защитените територии. 

Различни съдебни решения

Междувременно в сряда кметът на Банско Георги Икономов е бил в Народното събрание за срещи с депутати, но засега не е ясно дали е водел разговори с искане за промяна в горепосочения закон, както и в Закона за горите, който също пречи на концесионерите и собствениците на съоръжения в планините да строят.

Икономов отдавна призовава за промяна в текстове от нормативните актове, като това направи и сега - след като решението на ВАС бе публикувано:

"След решението на ВАС, все по-ясно става, че повече от спешно е предприемането на промени в законите, които засягат уреждането на тази материя. В противен случай, развитието на зимния туризъм е застрашено и ни очаква застой.  Отдавна твърдя, че за окончателното разрешаване на тези спорове, би трябвало да се променят текстове в Закона за защитените територии и в Закона за горите. И парламентът би трябвало да реши в каква посока.... Не е нормално по един и същ текст да има коренно различни съдебни решения. Дано този път да бъда чут!", смята кметът на Банско.

Запетая или съюз

В действителност през годините е имало разнопосочни съдебни тълкувания и те се крият в една запетая на чл. 21 на Закона за защитените територии. Текстът гласи буквално:

"В националните паркове се забраняват: 1. строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения."

Спорът е много стар, като според Икономов и "Юлен" АД, така описаният текст включва в графата "изключения за строителство" строителството на спортни и други съоръжения. На обратното мнение са природозащитниците, според които императивно е записано, че е разрешен само ремонт на тези спортни и други съоръжения. 

 
По последната запетая в чл. 21 се спори още със създаването на този текст, като през 2000 г., вместо съюзът "и" бе решено да се постави запетая. Именно върху този член от закона стъпва и забраната за строителство в Национален парк "Пирин" в плана му управление.
 
Засега от нито една парламентарна група не се наемат да кажат дали биха внесли предложението в закона, което искат Икономов и концесионетът поради очаквания ефект от това - нови протести - точно преди избори.