СИМОНА РУСЕВА

Германия изпрати първия самолет с военна помощ за кюрдите.

Решението беше взето на 1 септември от правителството на Ангела Меркел. Берлин отпусна 70 милиона евро за въоръжаване на кюрдите, за да дадат отпор на ислямистите от опасната групировка “Ислямска държава” (ИД).

Първият товар отлетя тази нощ на борда на товарен самолет от тип “Антонов 124”, който може да превозва до 120 тона.
НАТО нае машината от руската авиокомпания “Волга-Днепър”.

Инспектори на летище Лайпциг-Хале оглеждат товара на самолета.

Първата германска помощ включва 4000 каски и още толкова бронежилетки, 700 радиопредавателни станции, 680 инфрачервени бинокли за нощно виждане, металотърсачи и други военни прибори.

Руският самолет беше натоварен на военното летище Лайпциг-Хале и излетя за Багдад. На борда е само екипаж, няма немски военни, уверяват от отбранителното министерство в Берлин.

Самолетът вече се е приземил в Багдад. Там е започвала предвидената  проверка на товара от представители на иракски правителствени служби. По предваригелни разчети това отнема три часа.

Днес след обед машината ще продължи полета си към кюрдската столица Ербил. Там я очакват шестима германски войници. Те и представители на кюрдското регионално правителство ще координират разпределението на снаряжението.

Същинското въоръжаване на 4000 кюрди тепърва предстои. През идните седмици Германия ще изпрати 16 000 автомата, по 8000 от тип G3 и G36 и 6 милиона муниции за тях, 40 картечници MG3, 8000 пистолета Р1, 30  противотанкови установки “Милан” с 500 ракети. Тези ракети поразяват цели на 2 км разстояние. 

Кюрдите ще бъдат въоръжени и с 2500 противотанкови ръчни гранати, 10 000 обикновени гранати и др.

Общото количество муниции за предоставените оръжия е 8 008 500.

Германия ще изпрати в Северен Ирак също 100 военни камиона, 20 от които бронирани, една цистерна за гориво и един мобилен наземен радар.

Това обаче ще стане с рейдове на натовски самолет от тип „Еърбъс A 400 M“.

Решението на германското правителство да въоръжи кюрдите среща 58 на сто неодобрение на населението, сочи социологическо проучване.

Правителството на Ангела Меркел обаче съзря огромна опасност от действията на джихадистите от “Ислямска държава” и то извън пределите на Сирия и Ирак. Въоръжаването на кюрдите срещна широка подкрепа в Бундестага (германския парламент) по време на дебат на 1 септември. Против беше крайната левица.