Това че Върховният административен съд (ВАС) се произнесе на последна инстанция, че строителството в национални паркове е забранено, няма да спре управляващите да поправят тази "неправда". Депутати от Обединени патриоти (ОП) са готови да внесат изменения в Закона за защитените територии и в Закона за горите, с които ще дадат възможност на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен", както и на стопанина на съоръженията на Витоша - "Витоша ски" да реализират инвестиционните си намерения в двете планини. Неофициално от години и двете дружества се свързват с шефа на Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев, макар наскоро ски легендата Марк Жирардели да реши да се самопровъзгласи за лицето, стоящо зад "Юлен".

Както е известно, преди две седмици ВАС отмени правителственото решение, взето на последното за годината заседание на Министерския съвет през 2017-а. С него се променяше плана за управление на Национален парк "Пирин", като се разрешаваше строителство, а самото изменение не подлежеше на екооценка. За магистратите обаче строителството в национални паркове е забранено. Те се позоваха на Закона за защитените територии (ЗЗТ), където отдавна се спори за една запетая в чл. 21.

Именно върху този член ще "разсъждават" сега депутатите на ОП. От парламентарната група на малката коалиция заявиха пред Клуб Z, че ще направят предложения за изменения в нормативните актове, въпреки че са наясно, че това би отприщило вълна от нови екопротести. Инициативата идва от НФСБ на Валери Симеонов, който е голям радетел за строителството в парковете на писти и влекове. Засега обаче не е ясно от кои партии в парламента ще бъдат подкрепени предложенията.

За какво става въпрос в чл. 21? Текстът гласи буквално:

"В националните паркове се забраняват: 1. строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения."

Казусът се крие в последната запетая. За нея се спори още със създаването на този текст, като през 2000 г., вместо съюзът "и" бе решено да се постави запетая. Така природозащитниците, а и авторите на запетаята, правят тълкуването, че строителни дейности в парковете може да има само когато се касае за ремонт на настоящите съоръжения, а властта, както и "Юлен" смятат, че новото строителство е изключение от забраната.

През годините запетаята е била тълкувана по двата начина и от съдилищата.

В петък пък Нено Димов, който се води министър на околната среда и водите, но на практика е най-големият двигател (заедно със Симеонов) за реализирането на инвестиционни намерения на територията на националните и природните паркове, даде заявка, че законът трябва да бъде променен така, че да може да се строи в тези територии. От думите му стана ясно, че ще чака подобна инициатива от парламента. Не стана ясно обаче защо той, бидейки член на Министерския съвет, който също има законодателна инициатива, сам не предложи искането от него и от концесионера предложение.

Освен в Закона за защитените територии, от ОП смятат да ревизират и Закона за горите, който от "Витоша ски" твърдят, че им пречи да ремонтират сегашните съоръжения. Паралелно се подготвя план за строителството на нови писти и влекове в парка.

Според стопанина на съоръженията има противоречие между Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление на парк "Витоша" забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, е забранено, тълкуват от "Витоша ски".

Според приридозащитниците обаче в сега действащите нормативни актове няма никва пречка съоръженията да бъдат ремонтирани, а отказа на "Витоша ски" да го направи бил за да се изнудват властта, столичани и гостите на столицата чрез неработещите съоръжения.