САЩ прекратяват изпълнението на задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, съобщиха днес от централата на НАТО в Брюксел.

Вашингтон подава необходимото шестмесечно предизвестие до страните по Договора.

Причина е неспазване на ангажиментите по него от страна на Русия, която разработва ракетата 9П729.

На 4 декември 2018 г. от НАТО обявиха, че Русия е разработила и разположила ракетна система 9M729, която нарушава договора от 1987 г. и представлява сериозна заплаха за евроатлантическия сигурност. Съюзниците подкрепиха разкритията на САЩ, че Русия нарушава задълженията си по споразумението, и я призоваха бързо да се върне тяхното пълно и удостоверимо спазване.

След това САЩ  и съюзниците им останаха отворени за диалог. Те съжаляват, че Русия продължава да отрича нарушаването на договора, което е част от нейния начин на поведение. Тя отказва да даде достоверен отговор и не е предприела видими стъпки обратно към спазването на ангажиментите си.

В резултат на всичко това САЩспират да изпълняват задълженията си по Договора. Те предприемат тази стъпка в отговор на значителния риск, който носят прикритите руски изпитания, производството и разполагането на крилатата ракета с наземно базиране Съюзниците изцяло подкрепят действията на Америка, изтъкват от НАТО.

Русия ще бъде единствената страна, която ще носи отговорността за прекратяването на Договора. Това ще стане в случай, че тя не унищожи всички свои ракетни системи 9M729, което да бъде удостоверено.

От НАТО продължават отблизо да следят последиците за сигурността от наличието на руските ракети със среден обсег и ще продължат да предприемат стъпки, необходими за надеждността и ефективността на политиката на възпиране и отбрана на Алианса.

В пакта ще продължат консултациите с цел гарантиране на колективната сигурност.

САЩ ще работят със страните от НАТО и други съюзници, за да попречат на Русия да извлече каквито и да било военни предимства от нарушаване на договори, заяви президентът Доналд Тръмп в изявление, цитирано от ДПА.

"Ще предприемем разработване на наши собствени опции за военен отговор и ще работим с НАТО и другите ни съюзници и партньори, за да не позволим на Русия да извлече каквото и да било военно предимство от своето противозаконно поведение", се казва в комюникето, разпространено от Белия дом.

Новината за предстоящото излизане на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег обяви държавният секретар Майк Помпео на 4 декември в Брюксел. Това стана на срещата на външните министри от НАТО. Тогава САЩ дадоха на Русия срок от 60 дни, за да се върне към спазването на своите задължения. Крайният срок изтича утре.