„ЕС няма правомощията да признава държави и държавни институции. Това е в правомощията на отделните страни от Съюза“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Така тя отговори на въпроса дали има обща европейска позиция по самопровъзгласяването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Могерини  председателстваше среща "ЕС-Лига на арабските държави" на ниво външни министри.

„Има общоевропейска позиция за Венецуела, заявих я от името на всички 28 държави. ЕС и държавите от общността никога не са признавали законността на последните президентски избори във Венецуела. Никой от нас не присъства на клетвата на Николас Мадуро. ЕС въведе санкции за нарушения на човешките права. Това е ясна позиция, допълнена от решението за обособяването на международна контактна група, която ще очертае възможностите за постигането на демократично и мирно решение“, уточни Могерини.

Десет държави от ЕС обявиха днес, че признават Гуайдо за временен държавен глава на южноамериканската страна. Това са Франция, Испания, Германия, Великобритания, Португалия, Швеция, Дания, Австрия, Чехия и Холандия.

Ултиматумът на ЕС към Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори изтече вчера. Сега вече всяка страна членка на ЕС трябва да реши какви стъпки ще предприеме.

Същевременно Италия блокира на два пъти само за няколко дни съвместна позиция на ЕС за признаване на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Първо това станало в края на миналата седмица на среща на външните министри на страните членки на Съюза в Букурещ, съобщи "Политико". Вторият път това стана днес в Брюксел, предаде Ройтерс.

В Букурещ проектодекларацията трябвало да бъде на Федерика Могерини от името на всички външни министри. В нея пишело, че целият Европейски съюз „подкрепа и признава“ Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела до провеждането на нови избори за държавен глава. Италия обаче наложила вето.

Това показва колко слаба е общата външна политика на ЕС, коментира „Политико“.

Все пак шведската външна министърка Маргот Валстрьом предложила друга проектодеклараци, която била подкрепена от 26 или 27 страни. Само позиция на Гърция не била съвсем ясна на присъстващите.

Федерика Могерини обаче обявила край на дебата поради липса на консенсус. Тя обямила създаването на контактна група, състояща се от правителствени представители на страни от ЕС и Южна Америка. Тя ще проведе първата си среща на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео.

През уикенда също били правени опити да се изработи обща позиция, твърдят дипломати пред изданието.

Днес Италия отново блокира обща позиция на ЕС, съобщиха пред Ройтерс дипломатически източници. Документът гласял, че отделни страни членки ще признаят Хуан Гуайдо за временен президент до провеждането на нови избори за държавен глава. Съдържал се и призив вотът да бъде демократичен, честен и прозрачен.

Против тази стъпка е и Ирландия. Това заяви външният й министър Саймън Кавъни.

Самият Мадуро предложи вчера предсрочни парламентарни избори. Засега няма отговор от опозицията. Тя контролира с огромно мнозинство Националното събрание, след като през 2015 г. спечели вота. Мадуро обаче отне правомощията на този орган и го замени със състоящо се от негови съюзници Учредително национално събрание.

Тръмп не изключи военна намеса

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че не изключва военна намеса във Венецуела.

„Това е една възможност“, каза той в интервю за Си Би Ес.

Тръмп допълни, че Мадуро поискал среща с него преди няколко месеца. Президентът на САЩ обаче отказал, тъй като „ситуацията вече стигнала прекалено далеч“.